Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νότιος Αφρική: Σάλος με την πρόταση νομιμοποίησης της «πολυανδρίας», που θα επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν πολλούς συζύγους

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής θέλει να επιτρέψει στις γυναίκες να έχουν πολλαπλούς συζύγους και προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης και τμήματος της κοινωνίας.

Η πρόταση ήρθε από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο θεωρεί ότι ο γάμος στην Νότιο Αφρική πρέπει να καταστεί πιο «συμπεριληπτικός». Στην αφρικανική χώρα επιτρέπεται ένας άνδρας να διαθέτει, αντίστοιχα, πολλές συζύγους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Νότιος Αφρική έχει κληρονομήσει ένα καθεστώς, όσον αφορά τους γάμους, το οποίο βασίζεται στις καλβινιστικές χριστιανικές και τις δυτικές αντιλήψεις». «Οι τρέχοντες νόμοι», όπως λέει παρακάτω το έγγραφο, «δεν ακολουθούν μια πολιτική που βασίζεται στις συνταγματικές αξίες και την κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών δυναμικών».

Η αναχρονιστικότητα της νομοθεσίας επισημαίνεται και σε άλλα σημεία του εγγράφου, όπου αναδεικνύονται προβλήματα όπως ο γάμος ανηλίκων, που είναι απόλυτα νόμιμος. Ως πρόβλημα αναφέρεται στο έγγραφο και το γεγονός ότι στα ζευγάρια, όπου το ένα άτομο αποφασίζει να αλλάξει το φύλο του, επιβάλλεται να παντρευτούν ξανά, αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι μαζί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Νοτίου Αφρικής αναφέρθηκε πως συνεργάστηκε με πολλούς παράγοντες, προκειμένου να στοιχειοθετήσει το έγγραφο. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο ήρθε σε επαφή με τους παραδοσιακούς ηγέτες διάφορων κοινοτήτων της χώρας, αλλά και με ομάδες ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ακτιβιστές είναι υπέρ της αλλαγής και υπέρ ενός καθεστώτος που θα είναι ουδέτερο ως προς το φύλο, είτε επιτρέπει την πολυγαμία, είτε όχι. Εάν η πολυγαμία επιτρέπεται, θα πρέπει να επιτρέπεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, όπως υποστηρίζουν.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Σε γενικές γραμμές, οι απόψεις γύρω από την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών διίστανται. Πολλοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα από άλλους χώρους αντιτάχθηκαν στην προτεινόμενη «πολυανδρία», θεωρώντας πως δεν συμβαδίζει με την αφρικανική κουλτούρα και παράδοση.

Ένας δημοφιλής τηλεοπτικός σταρ της Νοτίου Αφρικής, ο Μούσα Μσελέκου, θεώρησε ότι από μια τέτοια κατάσταση απορρέουν και πρακτικά προβλήματα: «Εάν η γυναίκα χωρίσει με τον έναν από τους συζύγους της, τι θα γίνει με τα παιδιά που πιθανώς θα έχουν αποκτήσει;» αναρωτήθηκε ο Μσελέκου, σε σχετικό βίντεο που ανέβασε στο YouTube. Ο ίδιος διαθέτει τέσσερις συζύγους, κάτι που θεωρεί ότι συμβαδίζει με το «θέλημα του Δημιουργού». «Είμαστε πνευματικοί άνθρωποι», τόνισε στο βίντεό του ο σταρ. «Ο Δημιουργός μας μάς έκανε έτσι. Η “πολυανδρία” βασίζεται σε ένα ξενόφερτο σκεπτικό».

Παρόμοιες ενστάσεις εξέφρασε και ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ν. Αφρικής, Κένεθ Μεσό. «Οι άνδρες είναι ζηλιάρηδες και κτητικοί», δήλωσε, υπογραμμίζοντας το γιατί πιστεύει ότι η «πολυανδρία» δεν θα λειτουργήσει. Το γεγονός ότι πολλοί υπέρμαχοι της «πολυγαμίας» των ανδρών είναι κάθετα αντίθετοι στην «πολυανδρία» επισημάνθηκε από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, που συνέταξαν το σχετικό έγγραφο, ως κάτι το «βαθιά ειρωνικό».

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για την πρόταση μέχρι και αύριο, έχοντας αναγγείλει ότι δέχεται σχόλια γύρω από οποιοδήποτε σκέλος του εγγράφου. Το παράρτημα για την «πολυανδρία» αποτελεί μόλις μια από τις δεκάδες προτάσεις αναθεώρησης της νομοθεσίας γύρω από τον γαμήλιο θεσμό, αλλά έχει καταφέρει να προκαλέσει διχασμό όσο κανένα άλλο.

ΠΗΓΗ: EleftherosTypos.gr

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 καταμετρήθηκαν στα γραφεία της ΕΤΕ, στο χώρο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, στην Αθήνα, οι ψήφοι των εκλογών της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: Σοκαριστική ανατροπή στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η θεία της 8χρονης ομολόγησε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συναντήσεις με τους φορείς του Μεσοτόπου είχε την περασμένη Κυριακή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Την ομάδα συγκροτούσαν οι Περ.Σύμβουλοι  Γιάννης Σπιλάνης (επικεφαλής) και Μαρία Νικολάρα,...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της μετατόπισης του  παραλιακού δρόμου του Αεροδρομίου Χίου. Το πρωί της Τετάρτης (20/10), στο...