Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Ανατολή: Μάτωσε η Γάζα, μακρινή ελπίδα η εκεχειρία

Μηδαμινές είναι οι ελπίδες για άμεση εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, όπου το λουτρό αίματος συνεχίζεται, η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών και η προοπτική επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Φρικτές εικόνες με βομβαρδισμούς, θύματα, τρομαγμένα παιδιά κάνουν το γύρο του κόσμου, όμως οι πρωταγωνιστές της διαμάχης είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στους στόχους τους.

Η Ελλάδα ξεκίνησε από χθες έντονη διπλωματική προσπάθεια, δηλώνοντας την παρουσία της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με απεσταλμένο διαμεσολαβητή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος συναντήθηκε με όλες τις πλευρές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειες, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας που μπορεί να ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό».

Το Ισραήλ επανέλαβε και πάλι χθες τις επιθέσεις στη Γάζα, κατεδαφίζοντας αρκετά κτίρια, ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών εκ μέρους της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Οι ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή Εσκόλ και έχασαν τη ζωή τους δύο εργάτες Ταϊλανδοί, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι πέντε, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός, που επέδραμε στη Γάζα την προηγούμενη νύχτα.

Μέχρι στιγμής 213 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και 61 παιδιά. Στο Ισραήλ, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ενώ τουλάχιστον 300 πολίτες τραυματίστηκαν. «Η Χαμάς δέχτηκε πλήγματα που δεν περίμενε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ανακοίνωσε ότι «ο στρατός έχει ακόμη πολλούς στόχους της Χαμάς να πλήξει και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και των κατοίκων του». Η σύγκρουση αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Δυτική Οχθη. Στη Χεβρώνα, η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε όπλα και εκρηκτικά, ενώ απομακρύνθηκαν βίαια οι ξένοι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να κάνουν ρεπορτάζ.

Απεργία αξιοπρέπειας

Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και στις αραβικές γειτονιές του Ισραήλ, τα πάντα ήταν χθες κλειστά, καθώς οι Παλαιστίνιοι όλων των πλευρών κήρυξαν «γενική απεργία αξιοπρέπειας». Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα που τα παλαιστινιακά κόμματα, μαζί με όλους τους Παλαιστίνιους των κατεχόμενων περιοχών του 1948, εξέδωσαν ενιαία δήλωση. Στη Χάιφα, πόλη του βόρειου Ισραήλ, με μικτό πληθυσμό Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν επεισόδια και η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες και νερό για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ανθρωπιστική κρίση

Δέκα ημέρες μετά τη νέα ανάφλεξη στην περιοχή, η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Εκτός από το τους νεκρούς, οι εκτοπισμένοι και οι άστεγοι είναι χιλιάδες, ενώ οι υποδομές έχουν καταστραφεί – ηλεκτροφόρα καλώδια και σωλήνες νερού είναι εκτός λειτουργίας. «Χρειαζόμαστε φαγητό, ρούχα, παπλώματα και γάλα», έλεγε μια νεαρή μητέρα έχοντας ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της. Κι εκείνη, όπως κι άλλοι άμαχοι φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα, μέσα σε σχολεία του ΟΗΕ. Εκατοντάδες οικογένειες που ζούσαν στα βόρεια και ανατολικά της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες. Η Αίγυπτος προσέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση υποδομών στη Γάζα.

Μακρόν με Αλ Σίσι

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στην παρέμβαση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλίες με τις Αρχές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, σε μια προσπάθειας εξεύρεσης αποτελεσματικού τρόπου παρέμβασης στην κρίση. Ο Μακρόν υποδέχθηκε στο Παρίσι τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντούλ Φάταχ αλ-Σίσι. Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Ηλυσίων, με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, συνομίλησε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν. Ο Μπορέλ μίλησε για την ανάγκη πρωτοβουλιών που θα μπορέσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις «και θα αναβιώσει η προοπτική ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλους». Οι ΗΠΑ συνεχίζουν πάντως να διαφωνούν στην έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα καλεί σε τερματισμό της βίας, γι’ αυτό και η νέα συνεδρίαση του Οργανισμού αναμένεται να είναι άκαρπη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement