Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου προϊστορικού κροκόδειλου, άγνωστου έως τώρα στην επιστήμη

Ο κροκόδειλος, το κρανίο του οποίου ανακαλύφθηκε στην κεντρική Αυστραλία, φαίνεται πως ανήκει σε ένα είδος άγνωστο ως τώρα στην επιστήμη.

Σε δασώδη περιοχή, 200 χλμ. μακριά από την μεγαλούπολη Άλις Σπρινγκς, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το απολιθωμένο κρανίο του ζώου, που εκτιμήθηκε πως ανήκε σε κροκόδειλο του ήδη γνωστού προϊστορικού γένους Baru.

Με μια δεύτερη, ωστόσο, μελέτη, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο 8.000.000 κροκόδειλος ανήκε, ακόμη σε κάποιο είδος που δεν είχαν, ως τώρα, υπόψη τους.

Μέχρι το 2022, οι ειδικοί εκτιμούν πως θα μπορέσουν να ταξινομήσουν πλήρως τον κροκόδειλο και να καταλήξουν σε ένα κατάλληλο όνομα για το «νέο» είδος- παρακλάδι του γένους Baru-, στο οποίο κρίνουν ότι ανήκει.

Ο δρ. Άνταμ Γέιτς, έφορος των γεωλογικών επιστημών του Μουσείου της Βορείου Αυστραλίας, εξήγησε ότι το κρανίο βρέθηκε στην περιοχή Αλκοότα στα κεντρικά της χώρας, μια περιοχή γνωστή για τον πλούτο της σε απολιθώματα.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το συγκεκριμένο απολίθωμα αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο λείψανο κροκοδείλου του γένους Baru, που έχει έως τώρα ανακαλυφθεί.

«Μας υποδεικνύει την ύπαρξη ενός είδους που δεν είχαμε έως τώρα υπόψη μας και ενδημούσε στην κεντρική Αυστραλία. Είναι εκπληκτικό το ότι πλέον υποψιαζόμαστε ότι η κεντρική Αυστραλία είχε κάποτε ποτάμια, ώστε να φιλοξενεί ακόμη και κροκόδειλους», σχολιάζει ο δρ. Γέιτς.

«Πρόκειται για ένα ακόμη λιθαράκι που προστίθεται στο μωσαϊκό της εξέλιξης της αυστραλιανής πανίδας, το οποίο προσπαθούμε να συνθέσουμε», προσθέτει.

Ο δρ. Γέιτς εξήγησε πως, παρότι ο κροκόδειλος ανήκει στο γένος Baru, που είναι γνωστό ότι ζούσε στην ευρύτερη περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, το κρανίο ανήκει σε ένα είδος που «δεν έχει ακόμη περιγραφεί από την επιστήμη ούτε έχει το δικό του, ξεχωριστό όνομα, ενώ φέρει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους συγγενείς του».

Οι σημερινοί κροκόδειλοι, όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, ανήκουν σε ένα «τελείως διαφορετικό παρακλάδι της οικογένειας», από αυτό των προϊστορικών εκπροσώπων που ανακαλύπτονται στην κεντρική Αυστραλία.

Advertisement. Scroll to continue reading.

κροκόδειλος

Το εξαφανισμένο είδος στο οποίο φαίνεται πως ανήκει το κρανίο ανήκε, πιθανότατα, σε ένα εξαιρετικά μεγαλόσωμο ζώο που έφερε τα μεγαλύτερα δόντια που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε κροκόδειλο και φύονταν, γι’ αυτό τον λόγο, πιο αραιά.

Το κρανίο, όπως τώρα αποκαλύφθηκε, είχε έρθει στο φως ήδη από το 2009, ωστόσο η σχετική μελέτη άργησε καθώς, σύμφωνα με τον δρ. Γέιτς, η προεργασία που απαιτείται για να μπορέσουν να μελετηθούν τα απολιθώματα και να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

«Όταν τα βγάζουμε από το έδαφος, τα απολιθώματα είναι καλυμμένα από παχιές στρώσεις χώματος. Τότε πρέπει, για παράδειγμα, να καθαρίσουμε τα οστά χρησιμοποιώντας ειδική κόλλα ώστε να μη διαλυθούν κατά το καθάρισμα. Ήθελα να το πάω αργά, για να γίνει σωστά. Ήμουν σίγουρος ότι επρόκειτο για κάτι σημαντικό».

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 καταμετρήθηκαν στα γραφεία της ΕΤΕ, στο χώρο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, στην Αθήνα, οι ψήφοι των εκλογών της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: Σοκαριστική ανατροπή στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η θεία της 8χρονης ομολόγησε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συναντήσεις με τους φορείς του Μεσοτόπου είχε την περασμένη Κυριακή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Την ομάδα συγκροτούσαν οι Περ.Σύμβουλοι  Γιάννης Σπιλάνης (επικεφαλής) και Μαρία Νικολάρα,...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Στο xiakoslaos.gr μίλησε ο Πρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου, κ.  Κωνσταντινος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης, για την τοποθέτηση των δύο αιθουσών προκάτ...