Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν σεισμό «αργής κίνησης» που διήρκεσε 32 χρόνια

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU) ανακάλυψαν ότι ένας σεισμός «αργής κίνησης» διήρκησε 32 χρόνια και τελικά οδήγησε στον καταστροφικό σεισμό της Σουμάτρα το 1862. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience».

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό αργής κίνησης που έχει ανακαλυφθεί και σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι τα τρέχοντα μοντέλα σεισμικού κινδύνου πιθανώς χρειάζονται έναν κρίσιμο δείκτη για να προβλέψουν τους μελλοντικούς μεγάλους σεισμούς.

Οι «σεισμοί αργής κίνησης» συμβαίνουν όταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης γλιστρούν η μία στην άλλη με αργό ρυθμό, χωρίς να προκαλούν σημαντικές σεισμικές δονήσεις.

Η ομάδα του NTU μελετά τα ιστορικά επίπεδα της θάλασσας εξετάζοντας αρχαία κοράλλια στο νησί Simeulue στα παράλια της Σουμάτρα. Τα κοράλλια καταγράφουν φυσικά τις αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας και την ανύψωση του εδάφους μέσω ορατών μοτίβων ανάπτυξης.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από τα κοράλλια με προσομοιώσεις της κίνησης των τεκτονικών πλακών της Γης και διαπίστωσαν ότι από το 1829 έως το 1861, όταν σημειώθηκε ο σεισμός της Σουμάτρα, η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού Simeulue βυθίστηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο στη θάλασσα, υποδεικνύοντας έναν σεισμό αργής κίνησης.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Επικαιροποίηση των σεισμικών μοντέλων 

Ο σεισμός της Σουμάτρα το 1861 είχε μέγεθος 8,5 στην κλίμακα Ρίχτερ και προκάλεσε και τσουνάμι. Τα δύο γεγονότα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και αρκετές χιλιάδες θανάτους. Η επιστημονική κοινότητα πίστευε προηγουμένως ότι οι αργοί σεισμοί συνέβαιναν για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για δεκαετίες. Οι ερευνητές του NTU δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου σεισμού στο μέλλον.

Οι νέες αυτές πληροφορίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα μοντέλα, όπως αυτά που προβλέπουν το τσουνάμι, χρησιμοποιώντας τον ιαπωνικό υπερυπολογιστή Fugaku.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια μιας νέας μεθοδολογίας ανίχνευσαν «πιθανή συνεχιζόμενη εκδήλωση αργής ολίσθησης στο νησί Enggano της Ινδονησίας, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Σουμάτρας». Εάν αυτό το εύρημα είναι σωστό, ο καθηγητής Aron Meltzner συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «οι κοινότητες που ζουν κοντά σε αυτό το νησί της Ινδονησίας αντιμετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο τσουνάμι και σεισμού από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό υποδηλώνει ότι τα σεισμικά μοντέλα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν».

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την έναρξη της λειτουργίας της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Σάμου στη θέση Ζερβού, εγκαινιάζει σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης...

ΕΛΛΑΔΑ

Με ανακοίνωσή του, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών χαιρετίζει «την ιστορική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την αποκατάσταση του Μητροπολίτη Κυρού Ιωακείμ Στρουμπή, μετά...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη  Το πρωί της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021, ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο νησί των Ψαρών όπου το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συγκροτήθηκε σε σώμα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από τις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων...