Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μάλι: Σε βίντεο εμφανίστηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος που απήχθη τον Απρίλιο από τζιχαντιστές

Γάλλος δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε τον περασμένο μήνα στο Μάλι εμφανίστηκε σε βίντεο, όπου ανακοίνωσε πως απήχθη από τζιχαντιστές.

Στο βίντεο, διάρκειας 21 δευτερολέπτων, ο δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντιμπουά αναφέρει πως απήχθη στην πόλη Γκάο του κεντρικού Μάλι στις 8 Απριλίου από μια τοπική ισλαμιστική ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

«Απευθύνομαι στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στις γαλλικές αρχές και τους ζητώ να κάνουν ό,τι μπορούν για να απελευθερωθώ», ακούγεται να λέει ο δημοσιογράφος, ο οποίος φαίνεται να κάθεται σε έναν απροσδιόριστο χώρο που μοιάζει με σκηνή.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας επιβεβαιώνουν ότι ο Ντιμπουά εξαφανίστηκε στο Μάλι και ότι οι αρχές ελέγχουν την αυθεντικότητα του βίντεο.

«Είμαστε σε επαφή με την οικογένειά του και συνεργαζόμαστε με τις αρχές του Μάλι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ. «Η σκέψη μας είναι μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα και με τις ειδησεογραφικές οργανώσεις με τις οποίες δούλευε».

Ο Ντιμπουά είναι ανταποκριτής στο Μάλι και την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, εργαζόμενος για ποικίλα γαλλικά μέσα όπως το περιοδικό Le Point και η εφημερίδα  Libération.

Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος είχε συντάξει ένα άρθρο για τη  Libération, σχετικά με μια ομάδα τζιχαντιστών που δραστηριοποιούταν στην περιοχή Γκάο.

Η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αναφέρει πως γνώριζε για την απαγωγή του Ντιμπουά 2 ημέρες αφότου συνέβη, ωστόσο επιφυλάχθηκε από το να την δημοσιοποιήσει, ώστε να μην παρεμποδιστεί μια πιθανή «ταχεία επίλυση του προβλήματος».

«Πρόκειται για έναν έμπειρο ρεπόρτερ που γνώριζε την περιοχή καλά και μετέβη σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, στα ανατολικά της χώρας, με δική του πρωτοβουλία», έλεγε το tweet της οργάνωσης, με το οποίο η ίδια ωθούσε τις γαλλικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Το γαλλικό κράτος είχε κατ’ επανάληψη αρνηθεί, στο παρελθόν, να πληρώσει λύτρα σε απαγωγείς που κρατούσαν Γάλλους πολίτες.

Μια πρόσφατη, αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή της Σοφί Πετρονίν, η οποία εργαζόταν στην περιοχή του Γκάο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όταν απήχθη το 2016.

Η Πετρονίν απελευθερώθηκε, τελικά, πέρσι τον Οκτώβριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement