Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, με επίθεση απο αέρος της Ουκρανίας στη Ρωσία, και αντεπίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Κιέβου. Την ίδια στιγμή, ο φόβος εξάπλωσης των εστιών του μετώπου, οδηγεί τις δύο πλευρές σε εκκενώσεις περιοχών τους κοντά στα σύνορα.
Σε νέα φάση φαίνεται ότι περνά ο ρωσο – ουκρανικός πόλεμος σε αυτό που για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί αποκατάσταση της δικαιοσύνης και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν μεγάλη πρόκληση. Σύμφωνα μάλιστα με Ουκρανό αξιωματούχο ασφαλείας, οι χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην εισβολή σε ρωσικό έδαφος, έχουν απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας και την εξάντληση των ρωσικών δυνάμεων, όχι όμως και την προσάρτηση εδαφών.
Στο νυχτερινό του μάλιστα μηνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και παραδέχτηκε την εισβολή στο Κουρσκ την περασμένη Τρίτη, τη μεγαλύτερη ουκρανική εισβολή που έχει καταγραφεί σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος μεταφέρεται στο έδαφος του εχθρού.
Για μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση κάνει λόγο η ρωσική πλευρά με 35 drones και πυραύλους στις περιοχές του Κουρσκ, του Βορονέζ, του Μπέλγκοροντ και του Μπριάνσκ. Στο Κουρσκ μάλιστα τραυματίστηκαν 13 άνθρωποι από συντρίμμια ουκρανικού πυραύλου. Επίσης, στο Βορονέζ επλήγη κτίριο της διοίκησης της πόλης, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.
Κατά το ρωσικό πρακτορείο TASS, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις επίμαχες περιοχές. Η Ρωσία από την πλευρά της εξαπέλυσε επιδρομή στην περιοχή του Κιέβου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 35χρονου πατέρα και του τετράχρονου γιου του και τον τραυματισμό άλλων τριών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα το πρωί ότι το εν λόγω χτύπημα έγινε με πυραύλους οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα, την ώρα που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε 53 ρωσικά drones στη διάρκεια της νύχτας.
Τόσο η περιφέρεια του Κιέβου όσο και άλλες τέσσερις στην ανατολική Ουκρανία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Σε μία ένδειξη που επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης, η Ρωσία επέβαλε καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε τρεις μεθοριακές περιοχές της, ενώ και η Λευκορωσία, ο πιστός, σταθερός σύμμαχος της Μόσχας, έστειλε περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και κατηγόρησε το Κίεβο για παραβίαση του εναέριου χώρου της.