Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο που δίνει στους συνοριοφύλακες την εξουσία να επαναπροωθούν τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν από τη Ρωσία. Πέρυσι, περισσότεροι από 1.300 μετανάστες έφτασαν στη χώρα από τα ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία, αναγκάζοντας το Ελσίνκι προς το τέλος του περασμένου έτους να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα από τη γειτονική χώρα.
Η Φινλανδία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί και ενισχύει τα μεταναστευτικά ρεύματα, ενθαρρύνοντας πολλούς μετανάστες από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία να περάσουν τα σύνορα προς τη χώρα της ΕΕ. Το Ελσίνκι πιστεύει ότι οι Ρώσοι ευνοούν τις διελεύσεις μεταναστών ως αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτρι Όρπο υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για να βάλει φρένο σε μελλοντικές αφίξεις, παρά το γεγονός ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το σχέδιο νόμου δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για να υπερψηφιστεί, αφού θα το στηρίξει και μεγάλο κομμάτι των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών.
Για να περάσει άμεσα το νομοσχέδιο, απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία πέντε έκτων. Αν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων, διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.
«Αν το θελήσει, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει και να προωθήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες «αιτούντες άσυλο» στα σύνορά μας μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες», προειδοποίησε ο βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, Μπεν Ζισκόβικς.
Στον αντίποδα, η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Πρασίνων Σοφία Βίρτα τόνισε ότι οι βουλευτές πρέπει να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου και να σέβονται τις διεθνείς δεσμεύσεις της Φινλανδίας.
«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την εξουδετέρωσης της εχθρικής επιρροής της Ρωσίας», κατέληξε η Βίρτα.