Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Ενοικιάζονται 300 κελιά για κρατούμενους που καταδικάστηκαν σε απέλαση από τη Δανία

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε συμφωνία με τη Δανία για ενοικίαση 300 θέσεων σε μία από τις φυλακές του, για περίοδο 10 ετών και έναντι ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Από τους 120 βουλευτές, 86 ψήφισαν υπέρ, επτά κατά, κανένας δεν απείχε και ένας βουλευτής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Γκλάουκ Κονιούφτσα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση, βάσει συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε πριν από δύο χρόνια μεταξύ Δανίας και Κοσσυφοπεδίου, η Πρίστινα θα νοικιάσει 300 κελιά από τη φυλακή στο Γκίλαν, μια πόλη που βρίσκεται στο ανατολικό-κεντρικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Τα κελιά, τα οποία θα βρίσκονται σε μια ανακατασκευασμένη φυλακή, προορίζονται για να κρατήσουν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να απελαθούν από τη Δανία μετά την έκτιση της ποινής τους.

«Αυτά είναι πολύ καλά νέα», δήλωσε ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Peter Hummelgaard, λίγο μετά την ψηφοφορία. “Η ανοικοδόμηση της φυλακής στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί τώρα να ξεκινήσει, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί σε απέλαση από τη Δανία”, πρόσθεσε σε δελτίο τύπου. «Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ξένους εγκληματίες: το μέλλον τους δεν είναι στη Δανία και δεν πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους εδώ», τόνισε ο Δανός υπουργός.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπουλένα Χατζίου, δήλωσε, μετά την ψηφοφορία, ότι “αυτή η συμφωνία αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών”.
Τα 200 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε η Δανία θα διατεθούν για τη βελτίωση των ποινικών ιδρυμάτων της χώρας και για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου.

Η Δανία δεν θα μπορεί να στείλει στο Κοσσυφοπέδιο άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία ή εγκλήματα πολέμου, ούτε κρατούμενους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και ένας Δανός φρουρός θα έρθει να εργαστεί μαζί με τους ντόπιους φρουρούς.

Η σκανδιναβική χώρα κατέφυγε σε αυτή τη λύση για να αντιμετωπίσει τον συνωστισμό στις φυλακές.
Όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2021, προκάλεσε ανησυχίες για τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Κοσσυφοπέδιο. Η Δανία έχει δηλώσει ότι θα έχουν την ίδια μεταχείριση και ότι θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως στις φυλακές στο σπίτι.

Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης στο Κοσσυφοπέδιο συχνά μαστίζονται από βία μεταξύ κρατουμένων, διαφθορά, έκθεση σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ή πολιτικές απόψεις, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και βία από το προσωπικό, ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία το 2021.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement