Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Προς ψήφιση αυστηρότερη νομοθεσία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Ρωσία

Η φινλανδική κυβέρνηση φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που εμποδίζει περαιτέρω τους αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στη χώρα από τα αχανή και συνήθως χιονισμένα σύνορα με τη Ρωσία, έχοντας την πεποίθηση ότι η Μόσχα υποδαυλίζει τις μεταναστευτικές ροές προς τη σκανδιναβική χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου που προτείνει ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός προβλέπει επιστροφή μεταναστών χωρίς επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Αν και το κείμενο αναγνωρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας για τα διεθνή δικαιώματα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το περασμένο έτος, η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορα των 1.340 χλμ. με τη Ρωσία μετά από αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία, ιδιαίτερα μετά την ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, το οποίο στηρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις ενάντια στον ρωσικό στρατό.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται ότι κατευθύνει τις μεταναστευτικές ροές, κατηγορώντας τη Δύση ότι εμπλέκεται σε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης.

Φέτος μόλις μερικές δεκάδες μετανάστες έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των συνόρων με τη Ρωσία σε σύγκριση με τους 1.300 πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της συνοριοφυλακής, όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο νόμος εξακολουθεί να είναι απαραίτητος, καθώς ο καλοκαιρινός καιρός μπορεί να διευκολύνει τις παράνομες διελεύσεις και η Ρωσία ενδεχομένως να τις ενθαρρύνει.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο ανέφερε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων, της Φινλανδίας και των Φινλανδών σε όλες τις καταστάσεις», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δυστυχώς η νομοθεσία της ΕΕ δεν μας παρέχει ακόμη αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ελπίζω ότι το έργο μας θα ανοίξει το δρόμο για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement