Η οργάνωση UN Women υπολογίζει ότι έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, συνολικά περισσότερες από 10.000 γυναίκες σκοτώθηκαν στη Γάζα, μεταξύ των οποίων περίπου 6.000 μητέρες, αφήνοντας πίσω περίπου 19.000 ορφανά παιδιά.
Όσο για τις γυναίκες που επέζησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχουν εκτοπιστεί, χηρεύουν και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας. Αυτές οι ανόμοιες επιπτώσεις στις γυναίκες στη Γάζα συνεχίζουν να κάνουν τον πόλεμο στη Γάζα ουσιαστικά πόλεμο κατά των γυναικών, υπογραμμίζει η οργάνωση.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε γίνεται λεπτομερής ανάλυση της πραγματικότητας της ζωής για τις γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα. Εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, υπηρεσίες υγιεινής και υγιεινής, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή των γυναικών.
Το δελτίο του ΟΗΕ ανέφερε στην έκθεση του:
«Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα, χωρίς σχεδόν καμία πρόσβαση σε τρόφιμα, ασφαλές πόσιμο νερό, χρησιμοποιήσιμες τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό, γεγονός που τα εκθέτει σε απειλητικούς για τη ζωή τους κινδύνους».
Η έκθεση επεσήμανε ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τις μητέρες που θηλάζουν και τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και θερμίδων καθημερινά από άλλες.
«Δέκα χιλιάδες γυναίκες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων περίπου έξι χιλιάδων μητέρων», είπε η Σούζαν Μιχαήλ, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΗΕ στις Αραβικές χώρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη τονίζοντας ότι πόλεμος στη Γάζα είναι αναμφίβολα ένας πόλεμος κατά των γυναικών, οι οποίες πληρώνουν βαρύ τίμημα για έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους.
Η οργάνωση «Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών» συντάσσεται με ττις εκκλήσεις για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου 2024, το οποίο απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Το UN Women συνεργάζεται με παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις και συνεργάτες στα ανθρωπιστικά συστήματα και χώρους για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών και να παράσχει επειγόντως αναγκαία βοήθεια.
Στη Γάζα, οι UN Women προσέγγισαν σχεδόν 100.000 γυναίκες και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την έκθεση, παρέχοντάς τους τρόφιμα, κουβέρτες, χειμερινά ρούχα, σαπούνι, πάνες και κιτ υγιεινής.
Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας:
«Δεκάδες χιλιάδες άλλα αντικείμενα έχουν παραμείνει στα σημεία διέλευσης των συνόρων για εβδομάδες. Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Γάζα of Women (CSW68), «Για να είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια στο επίκεντρο της συλλογικής μας ανθρωπιστικής απάντησης».