Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μία στις τρεις γυναίκες στο Βέλγιο έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον σύντροφό της

Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στο Βέλγιο (31,3%) έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της, σύμφωνα με έκθεση των τριών περιφερειακών στατιστικών υπηρεσιών της χώρας στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύονται στον βελγικό Τύπο.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης «έρευνας της ΕΕ για τη βία με βάση το φύλο» (EU GBV) που πραγματοποιήθηκε σε 23 χώρες, για την καλύτερη χαρτογράφηση της βίας κατά των γυναικών. Στο Βέλγιο, συμμετείχαν σχεδόν 5.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 74 ετών – στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Η βία από τους συντρόφους είναι ένα “υπό αναφορά πρόβλημα”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός δικαιοσύνης Πολ Βαν Τίγκελτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Με τον νέο ποινικό Κώδικα, ενισχύσαμε τα μέτρα σχετικά με τις ποινές. Επιπλέον, τα νέα κέντρα φροντίδας μετά τη σεξουαλική βία είναι ζωτικής σημασίας για την επαρκή φιλοξενία των θυμάτων. Η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και της σεξουαλικής βίας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για το δικαστικό σύστημα” σημείωσε.

Η πλειονότητα των γυναικών θυμάτων βίας από τον σύντροφο ανέφερε ότι ήταν θύματα ψυχολογικής βίας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές ήταν ο εξευτελισμός και οι προσβολές. Ωστόσο, το 17,2% των θυμάτων ανέφερε επίσης ότι ο σύντροφός τους τα είχε κλειδώσει ή τους είχε απαγορεύσει να πάνε στη δουλειά, σύμφωνα με την έρευνα – ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 5,2% του γενικού γυναικείου πληθυσμού στο Βέλγιο.

Επίσης, περίπου τέσσερα στα δέκα από τα θύματα ψυχολογικής βίας ανέφεραν ότι συνέβαινε «συχνά» ή «διαρκώς».

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από τον σύντροφο συχνά βιώνουν πολλαπλούς τύπους βίας, έδειξε η έρευνα. Για το 93% των γυναικών θυμάτων σωματικής βίας από τον σύντροφο, για παράδειγμα, η βία συνοδεύτηκε από ψυχολογική βία. Το 69% των γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας βίωσαν επίσης τόσο σωματική όσο και ψυχολογική βία.

Από όλες τις γυναίκες που ερωτήθηκαν, μία στις 13 είχε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας από έναν σύντροφο. Η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου 296.000 γυναίκες στο Βέλγιο έχουν υποστεί σεξουαλική βία από έναν σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Όταν πρόκειται για βία εκτός στενής σχέσης, περίπου μία στις πέντε γυναίκες λέει ότι έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μία φορά. Περίπου το 11,5% των Βελγίδων ανέφεραν ότι είχαν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το 5,4% δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα (απόπειρας) βιασμού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βίας εκτός σχέσης, το θύμα γνωρίζει τον δράστη – φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο. Σε περιπτώσεις σωματικής βίας, περίπου το 80% των γυναικών δήλωσαν ότι γνώριζαν τουλάχιστον έναν από τους δράστες.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι γυναίκες σε κοινωνικά ευάλωτες θέσεις είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από έναν σύντροφο.

Το 74% των γυναικών στην έρευνα που ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια απροσδόκητη δαπάνη 300 ευρώ, ήταν σε πολύ κακή υγεία και άνεργες για λόγους υγείας είχαν πέσει θύματα ψυχολογικής βίας από τους συντρόφους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μεταξύ των γυναικών που εργάζονται και δήλωσαν ότι θα ήταν οικονομικά ικανές να πληρώσουν ένα απροσδόκητο έξοδο και είναι καλά στην υγεία τους, το ποσοστό είναι τρεις φορές χαμηλότερο: στο 24,8%.

Η ίδια τάση παρατηρείται επίσης στη σωματική και σεξουαλική βία. Για παράδειγμα, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες με αναπηρία ή μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας από έναν σύντροφο. Το ποσοστό αυτό είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στις εργαζόμενες γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιοχών. Στη Φλάνδρα, περίπου το 24,7% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα βίας από τον σύντροφο, έναντι 33,7% στις Βρυξέλλες και 42,5% στη Βαλλονία.

Όταν πρόκειται για σωματική ή σεξουαλική βία από μη σύντροφο, υπάρχουν περίπου διπλάσια θύματα στη Βαλλονία (26,6%) και στις Βρυξέλλες (28,1%) από ό,τι στη Φλάνδρα (13,2%).

Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των θυμάτων παίζει ρόλο. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από δύσκολη οικονομική κατάσταση, κακή υγεία ή ανεργία είναι πολύ υψηλότερο στη Βαλλονία και τις Βρυξέλλες από ό,τι στη Φλάνδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement