Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Μέση Ανατολή – Το παρασκήνιο των εξελίξεων

Όλες οι πλευρές εμφανίζονται ικανοποιημένες μετά την πρωτοφανή απευθείας σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ γιατί αναχαίτισε με επιτυχία την ιρανική επίθεση και είδε εμπράκτως στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους. «Μαζί αναχαιτίσαμε το 99% των απειλών προς το Ισραήλ. Μαζί αποτρέψαμε την επίθεση του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χάγκαρι, ενώ ο Μπένι Γκαντζ μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, επισημαίνει: «Ήταν ένα στρατηγικό επίτευγμα το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Το Ιράν πανηγυρίζει, γιατί εκδικήθηκε για τον βομβαρδισμό του προξενείου του και γιατί θεωρεί ότι έδειξε την ισχύ του, με τον Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ να δηλώνει πως: «Η ενέργειά μας ήταν ακριβής, στόχευσε μόνο στρατιωτικούς στόχους και έγινε με προσοχή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης».

Πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις, όμως, αποκαλύπτεται ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση ήταν πολύ επικίνδυνη. Ενώ το Τελ Αβίβ και όλες οι δυνάμεις στην περιοχή γνώριζαν και είχαν λάβει θέσεις μάχης, οι σχεδόν 150 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν ήταν πολύ περισσότεροι από όσους ανέμεναν. Στην αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου υπήρξε τεράστια ανησυχία για το αν θα αντέξει η αεράμυνα. Ένας βαλλιστικός πύραυλος ή τα θραύσματά του να έπεφταν σε κατοικημένη περιοχή και η κατάσταση τώρα θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η αναλύτρια Τζασμίν Ελ Γκαμάλ, αναφέρει: «Το επικίνδυνο είναι όχι οι προσχεδιασμένες κινήσεις αλλά το ρίσκο του λάθος υπολογισμού, που μπορεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή».

Η ένταση της δραματικής νύχτας φάνηκε και στα συγχαρητήρια που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στους Αμερικανούς στρατιώτες που συνέδραμαν τον ισραηλινό στρατό. Επί 10 μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τους συμμάχους και ενίσχυε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη, αναμένοντας την ισραηλινή απάντηση, συνεχίζει να τονίζει ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως όλους τους εμπλεκόμενους. Μέσω της Ελβετίας έστελνε μηνύματα στην Ουάσιγκτον επί δύο εβδομάδες, ενώ την ενημέρωσε και για τη λήξη της επιχείρησης. 72 ώρες πριν γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση και οι γειτονικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Νάσερ Κανανί, επισημαίνει πως: «Δεν υπήρξε προκαθορισμένη συμφωνία μεταξύ ημών και οποιασδήποτε άλλης πλευράς σε σχέση με την ενέργεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Οι Αμερικανοί διαψεύδουν πολλούς από τους ισχυρισμούς του Ιράν και εκτιμούν ότι η επιμονή τους να αποκαλύψουν τις παρασκηνιακές συνομιλίες είναι μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αποτυχία των πληγμάτων να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο Ισραήλ.

Ο αναλυτής Αλί Βαέζ, σχολίασε ότι: «Με αυτή τη διαδικασία, το Ιράν κατέστρεψε την αποτρεπτική του ικανότητα, γιατί έδειξε ότι δεν μπορεί να απωθήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στο ίδιο επίπεδο».

Το ρόλο της στην κατάρριψη των ιρανικών ντρόουν σπεύδει να διευκρινίσει η Ιορδανία, που σημειώνει ότι δεν υπερασπίστηκε το Ισραήλ αλλά τη δική της κυριαρχία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Αλ Σαφάντι να επισημαίνει: «Θέλω να τονίσω ότι αν ο κίνδυνος ερχόταν από το Ισραήλ, η Ιορδανία θα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα».

Με την απευθείας επίθεση του Σαββατοκύριακου το Ιράν άλλαξε άρδην την εικόνα της Μέσης Ανατολής και την έκανε πιο επικίνδυνη.

«Είναι τεράστια αλλαγή. Το Ιράν αναμίχθηκε άμεσα με τα δικά του όπλα, τα χρησιμοποίησε το ίδιο. Αυτό θα ρίξει μακρά σκιά πάνω από το Ισραήλ για πολύ καιρό. Και πιστεύω ότι θα επηρεάσει και το αμερικανικό σκεπτικό», αναφέρει ο αναλυτής Πολ Σαλέμ.

Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ιρανική απειλή ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στο τηλεφώνημα της 4ης Απριλίου πρώτα συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν πώς θα συντονιστούν απέναντι στο Ιράν και μετά άκουσε τις επικρίσεις για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τον βομβαρδισμό των αυτοκινήτων της world central kitchen.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι επιλογές που εξετάστηκαν είχαν ένα συγκεκριμένο στόχο, να υπάρξει απάντηση αλλά να μην προκληθεί ευρύτερη ανάφλεξη και ταυτοχρόνως η απάντηση αυτή να είναι τέτοια, που να μην μπλοκαριστεί αμέσως από τις ΗΠΑ. Επίσης υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των υπουργών άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τον Ισραηλινό υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει απάντηση, ότι είναι μία ειλημμένη απόφαση.

Παράλληλα τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι περισσότερες δυτικές χώρες, ασκούν πιέσεις ιδιωτικά και δημοσίως στο Ισραήλ, ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν μία μετρημένη και ισορροπημένη απάντηση, έτσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υποδεχόμενος έναν Ιρακινό αξιωματούχο, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει κλιμάκωση, θα συνεχίσουν ωστόσο να στηρίζουν το Ισραήλ, καλώντας παρ’ όλα αυτά σε αυτοσυγκράτηση και σύνεση.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ήταν και η δήλωση του Ιρακινού αναπληρωτή υπουργού, που απεύθυνε έκκληση για αποφυγή μεγαλύτερης κλιμάκωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement