Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

 Διεθνής έρευνα: Οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται τις δημοκρατίες και τους θεσμούς των κρατών τους  

Οι ψηφοφόροι σε πολλές χώρες υποφέρουν από κρίση εμπιστοσύνης στις δημοκρατίες και τους θεσμούς των κρατών τους, δείχνει μια διεθνής έρευνα για τον έλεγχο της διακυβέρνησης.

Η έρευνα παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα σε μια χρονιά που πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκλογές, σύμφωνα με το Reuters.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευθύνονται στις κάλπες το 2024,η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (IDEA) παρουσιάζει μια κάκιστη εικόνα της “υγείας“ πολλών δημοκρατιών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι σε 11 από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ινδία, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς πίστευαν ότι οι πιο πρόσφατες εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Μόνο οι ψηφοφόροι στη Δανία πίστευαν ότι τα δικαστήρια «πάντα» ή «συχνά» παρείχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ενώ σε 8 από τις 19 χώρες, περισσότεροι άνθρωποι είχαν θετικές απόψεις για «ένα ισχυρό ηγέτη που δεν χρειάζεται να ασχολείται με το Κοινοβούλιο ή τις εκλογές». από εκείνους που είχαν δυσμενείς απόψεις.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να ανταποκριθούν στον σκεπτικισμό των πολιτών τους, βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση και καταπολεμώντας την αυξανόμενη κουλτούρα της παραπληροφόρησης που έχει προωθήσει ψευδείς κατηγορίες εναντίον αξιόπιστων εκλογών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του IDEA Kevin Casas-Zamora.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν ξανά απέναντι τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν με τον πρώην Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ψευδώς ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία των ψηφοφόρων όταν έχασε την προεδρία το 2020.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 47% των ερωτηθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα έχει αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες.

Επίσης, όσον αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, θα μπορούσε να φέρουν μεγάλα οφέλη για την ακροδεξιά και να επηρεάσει την πολιτική στήριξης της Ουκρανίας, αλλά και  τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε, όπως αποκάλεσε, τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 και ερωτήθηκαν περίπου 1.500 άτομα από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων (Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ιράκ, Ιταλία, Λίβανος, Λιθουανία, Πακιστάν, Ρουμανία, Σενεγάλη, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Τανζανία).

Πηγή: euractiv.ro

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Χίου και Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν ένα διήμερο τουρνουά φιλικών γυναικείων αγώνων βόλεϊ μεταξύ της Karsiyaka, της Altay, του Νηρέα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

Advertisement