Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

 Λίβανος: Δολοφονία, υπεύθυνου για την μεταφορά χρημάτων από το Ιράν προς τη Χαμάς

Λιβανέζος, δολοφονήθηκε κοντά στην Βηρυτό, όπως αποκάλυψε  πηγή ασφαλείας. Το θύμα ήταν και στόχος κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών που τον κατηγόρησαν για την οργάνωση μεταφοράς χρημάτων από το Ιράν προς την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Το πτώμα  του Μοχάμαντ Σαρούρ, βρέθηκε σε βίλα του Μπέιτ Μέρι, ορεινό θέρετρο επάνω από την Βηρυτό. Είχε δεχθεί τουλάχιστον πέντε σφαίρες, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δράστες δεν άγγιξαν τα χρήματα που είχε επάνω του.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ενημέρωσης (ANI) μετέδωσε χθες ότι το πτώμα ενός 57χρονου άνδρα, τα αρχικά του ονόματος του οποίου αντιστοιχούν στον Μοχάμαντ Σαρούρ, βρέθηκε κοντά στο Μπέιτ Μέρι.

Η πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν στόχος αμερικανικών κυρώσεων και διευκρίνισε ότι εργαζόταν για τις οικονομικές υπηρεσίες της οργάνωσης Χεζμπολάχ, δορυφόρου του Ιράν και συμμάχου της Χαμάς.

Ο Σαρούρ από το 2019 υπήρξε στόχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών όταν επέβαλε κυρώσεις κατά σειράς προσώπων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην μεταφορά «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων της δύναμης αλ-Κοντς μέσω της Χεζμπολάχ στην Χαμάς για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων με ορμητήριο την Λωρίδα της Γάζας».

Η δύναμη αλ-Κοντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και είναι μία επίλεκτη μονάδα επιφορτισμένη με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο ειδικά ο Σαρούρ ήταν «υπεύθυνος για την μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στους Φρουρούς της Επανάστασης και τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ», την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Μάλιστα στις αρχές του Μαρτίου, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πήγε στην Βηρυτό και ζήτησε από τις λιβανικές αρχές να εμποδίσουν τις μεταφορές χρημάτων από τον Λίβανο στην Χαμάς, σύμφωνα με τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον Τζέσε Μπέικερ, αναπληρωτή γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την Ασία και την Μέση Ανατολή στο γραφείο για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το οικονομικό έγκλημα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε τότε συνομιλίες με πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους του Λιβάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement