Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Βουλευτικές εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να καθιστούν οποιαδήποτε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Νότιας Κορέας με σκοπό να εκλέξουν τα 300 μέλη του νέου κοινοβουλίου και οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό «δημοψήφισμα» για την πολιτική που εφαρμόζει ο συντηρητικός πρόεδρος Γιούν Σουκ-γεόλ, ο οποίος είχε εκλεγεί δύο χρόνια πριν κερδίζοντας κυριολεκτικά στο νήμα τον αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος, Λη Γιαε-μιούνγκ, με μια διαφορά μόλις 0,73%.

Οι 44 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα εκλέξουν 254 βουλευτές με απευθείας σταυροδοσία μέσα από τις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι θα εκλεγούν βάσει των ψηφοδελτίων επικρατείας του κάθε κόμματος, ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβουν οι συνδυασμοί τους.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους. Στο 55% των εκλογικών περιφερειών οι διαφορές είναι κυριολεκτικά στήθος με στήθος και κάθε πρόβλεψη, όπως λένε οι ειδικοί, είναι παρακινδυνευμένη.

Ο πρόεδρος Γιούν δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του, με τη δημοτικότητά του να έχει υποστεί καθίζηση εν μέσω του ράλι ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, της συνεχιζόμενης απεργίας των νέων γιατρών στα νοσοκομεία και των υποθέσεων διαφθοράς όπου εμπλέκονται διάφορα μέλη του κυβερνητικού Κόμματος της Δύναμης του Λαού.

Την ίδια στιγμή όμως, και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν απολαμβάνει ιδιαίτερης δημοφιλίας, αφού ο πρόεδρος του σχηματισμού Λη αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για διαφθορά.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει τη δυνατότητα να θέτει την πολιτική ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Αντίθετα, δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όποιο κόμμα κι αν εκλεγεί. Και οι δύο κυριότεροι πολιτικοί συνδυασμοί υποστηρίζουν την ενίσχυση των σχέσεων και των στρατιωτικών δεσμών με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που παραμένει αμείωτη η ένταση στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, η οποία από την πλευρά της δοκιμάζει συνεχώς νέα όπλα και προωθεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement