Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι ανάμεσα σε συμμορίες και την αστυνομία

Βίαια επεισόδια με πυροβολισμούς σημειώθηκαν εκ νέου στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής μεταξύ αστυνομικών μονάδων και ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην οργάνωση «Vivre Ensemble» (Ζούμε Μαζί), της οποίας ηγείται ο πρώην αστυνομικός Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός στη χώρα του ως «Μπάρμπεκιου».

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά από αρκετές ημέρες τεταμένης ηρεμίας στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι κάτοικοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κάποιες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Εντούτοις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων παραμένουν κλειστά εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα μεγάλο πάρκο δίπλα στο πρώην Προεδρικό Μέγαρο – που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το μεγάλο σεισμό των επτά Ρίχτερ του 2010 –  και σε κοντινή απόσταση από το Κρατικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αϊτής, το οποίο έχει καταληφθεί από συμμορίες και το χρησιμοποιούν για ορμητήριο των επιδρομών τους.

Πολιτικό σχέδιο ομαλοποίησης

Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται σε αναμονή της ανάληψης καθηκόντων του Προεδρικού Συμβουλίου Μετάβασης μετά και την υπογραφή της «Πολιτικής Συμφωνίας για μια Ειρηνική και Ομαλή Μετάβαση» από όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τους συνασπισμούς και τους φορείς που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το κείμενο έχει σταλεί προς διαβούλευση στον περιφερειακό οργανισμό των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), ο οποίος έχει παίξει ένα καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κατά την τελευταία κρίση που συγκλονίζει το νησιωτικό έθνος.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ενός εννεαμελούς συμβουλίου – επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου και δύο παρατηρητές – όπου θα εκπροσωπούνται τα πολιτικά κόμματα, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών και θα χαράξει την πορεία της χώρας για τις προεδρικές εκλογές.

Το πρώτο καθήκον του Συμβουλίου θα είναι να εκλέξει έναν πρωθυπουργό, ο οποίος, σε συνεργασία με το Συμβούλιο, θα σχηματίσει κυβέρνηση επιφορτισμένη με την ηγεσία της χώρας μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει κανένα μέλος του Συμβουλίου ή της κυβέρνησης.

Βάσει αυτής της πολιτικής συμφωνίας, η θητεία του Προεδρικού Συμβουλίου θα λήξει στις 7 Φεβρουαρίου 2026 και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία ενός νέου προέδρου, ο οποίος θα έχει εκλεγεί με ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές.

Για πολλά χρόνια η Αϊτή υποφέρει από πολιτική αστάθεια και υψηλή εγκληματικότητα, ενώ εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί από το 2016.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές και κυβερνητικά κεντρικά κτίρια και γραφεία σε ένα ξέσπασμα βίας κατά του προέδρου Αριέλ Ανρί, όταν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αναβάλλει και πάλι τη διεξαγωγή εκλογών.

Πηγές: AFP, EFE, France24

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement