Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ η Γερμανία κατηγορούμενη για διευκόλυνση «γενοκτονίας» στη Γάζα

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Νικαράγουας, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρέχοντας πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ.

Η Μανάγουα ζητεί από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη να επιβάλουν έκτακτα μέτρα ώστε να εμποδίσουν το Βερολίνο να παρέχει όπλα και άλλη βοήθεια στο Ισραήλ. «Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Φίσερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γερμανία δεν παραβίασε ούτε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία ούτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα το αποδείξουμε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η Νικαράγουα θα παρουσιάσει σήμερα τα επιχειρήματά της και αύριο θα ακολουθήσει η Γερμανία. Σε κείμενο 43 σελίδων προς το Δικαστήριο η Μανάγουα αναφέρει ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

«Στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και διακόπτοντας τη χρηματοδότηση της UNRWA», της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «η Γερμανία διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας», καταγγέλλει η Νικαράγουα. Παράλληλα τονίζει ότι «η Γερμανία διατηρεί με τη χώρα αυτή (σ.σ. το Ισραήλ) μια, όπως την χαρακτηρίζει, προνομιακή σχέση, η οποία θα της επέτρεπε να επηρεάσει με ωφέλιμο τρόπο τη συμπεριφορά της».

Η Μανάγουα ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει έκτακτα μέτρα μέχρι να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι «απαραίτητο και επείγον» με δεδομένο ότι διακυβεύεται η ζωή «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

«Αναλογική αντίδραση»

Σε άλλη προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σε αυτή την υπόθεση το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας και πρόσφατα σκλήρυνε τη στάση του επιβάλλοντας επιπλέον μέτρα τα οποία αναγκάζουν το Ισραήλ να αυξήσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, όμως αυτό δεν διαθέτει μηχανισμό για να επιβλέπει την εφαρμογή τους.

Η Νικαράγουα ζητεί να ληφθούν πέντε προσωρινά μέτρα, κυρίως η Γερμανία να «αναστείλει αμέσως τη βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ, κυρίως τη στρατιωτική βοήθεια, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού υλικού».

Επίσης ζητεί από το Δικαστήριο να απαιτήσει από το Βερολίνο «να ανακαλέσει την απόφασή του να αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA».

Η Γερμανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ εν αναμονή της έρευνας που διεξάγεται μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ περί συμμετοχής περίπου 10 μελών της στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Νικαράγουα εκτιμά ότι «μπορεί να είναι κατανοητό» το γεγονός ότι η Γερμανία στηρίζει μια «αναλογική αντίδραση» του συμμάχου της Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς.

«Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ώστε να ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», τονίζει.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έχει «πλέον δικαιολογία» να καθυστερεί την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement