Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκλογές στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία-Απρίλιο και Μάιο

Το κλίμα πόλωσης είναι πολύ έντονο στην πολιτική ζωή της Ισπανίας εξαιτίας και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2024 που επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν τοπικές πρόωρες εκλογές στις 18 Φεβρουαρίου στην Γαλικία, ακολουθούν οι εκλογές στην Χώρα των Βάσκων στις 21 Απριλίου, στη συνέχεια εκλογές στην Καταλονία στις 12 Μαίου και τέλος οι Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Πρόκειται για τις τρεις ιστορικές Αυτόνομες Κοινότητες οι οποίες δεν πραγματοποιούν εκλογές μαζί με τις υπόλοιπες Αυτόνομες Κοινότητες (έγιναν το 2023 μαζί με τις Δημοτικές εκλογές).

Με αυτόν τον τρόπο, η Ισπανία αναγκάζεται να πραγματοποιήσει τρεις εκλογικές διαδικασίες σε μόλις επτά εβδομάδες, συν τον χρόνο προεκλογικής εκστρατείας που προστίθεται σε καθεμία από τις εκλογικές διαδικασίες. Απόψε ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές στη Χώρα των Βάσκων.

Όταν η κυβερνητική θητεία του Πέδρο Σάντσεθ, φαινόταν να εξαρτάται μόνο από τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών για να ξεκινήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα με την ψήφιση των καθυστερημένων προϋπολογισμών του 2024, έρχεται στην Καταλονία η προκήρυξη πρόωρων εκλογών που έβαλε τους προϋπολογισμούς στην κατάψυξη και άφησε σε αναμονή ένα μεγάλο μέρος των νομοθετικών φιλοδοξιών μιας κυβέρνησης που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρεις εκλογές σε τρεις μήνες.

Από την άλλη οι δημοσκόποι παρατηρούν ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ενισχύεται ο δικομματισμός που την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλείψει τη χώρα δίνοντας φωνή και σε εναλλακτικά κόμματα. Τώρα περισσότερο από ποτέ οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος συσπειρώνονται με τα κόμματα τους , μειώνοντας τις προσδοκίες και την φωνή των μικρότερων κομμάτων.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πρώην γενικός γραμματέας των Ποδέμος, ο οποίος εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια και ανοίγει το μπαρ-ταβέρνα “Garibaldi” στην περιοχή Λαβαπιές της Μαδρίτης, μόλις δέκα λεπτά απόσταση με τα πόδια από την Βουλή, σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής δελεαστεί και λύσει τις πολιτικές διαφορές του με τους αντιπάλους του ανάμεσα στα πιάτα του μενού της ταβέρνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement