Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Τα ακριβά ρολόγια της καλείται να παρουσιάσει στη Δικαιοσύνη η πρόεδρος Ντ. Μπολουάρτε

Στο πλαίσιο έρευνας της εισαγγελίας σε βάρος της περουβιανής Προέδρου  για παράνομο πλουτισμό,  την ερχόμενη Παρασκευή η Ντίνα Μπολουάρτε, καλείται να παρουσιάσει τα ρολόγια Rolex που έχει στην κατοχή της.

Η κατοικία της ερευνήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο πλαίσιο της έρευνας, που αφορά ακριβά ρολόγια την απόκτηση των οποίων φέρεται να μη συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσίας της.

Η εισαγγελία με ανακοίνωση της χτες Κυριακή διευκρίνισε ότι κατά τις έρευνες στην κατοικία της και στο μέγαρο της κυβέρνησης δεν εντοπίστηκαν τα ακριβά ρολόγια και η προεδρία δεν τα παρέδωσε.

Πάντως σημείωσε πως προχώρησε στην κατάσχεση «άλλων στοιχείων ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της έρευνας». Περουβιανά ΜΜΕ μετέδωσαν  πως βρέθηκαν έγγραφα που αποκαλύπτουν την ημερομηνία αγοράς ενός από τα ρολόγια.

Η Ντίνα Μπολουάρτε με διάγγελμά της προς το έθνος, κατήγγειλε την έρευνα στην κατοικία της, ως «αυθαίρετη, δυσανάλογη, καταχρηστική», αλλά και «αντισυνταγματική», κάνοντας λόγο για «συστηματικό διωγμό» εναντίον της.

Ο δικηγόρος της πρόεδρου ανέφερε πως η αστυνομία βρήκε κάποια «ωραία» ρολόγια όταν ερεύνησε την έδρα της κυβέρνησης όμως δεν ήταν σε θέση να πει πόσα από αυτά είναι Rolex.

Το «σκάνδαλο των Rolex» ξέσπασε αφού περουβιανός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο La Encerrona, άρχισε να αναρτά τη 15η Μαρτίου σειρά φωτογραφιών στις οποίες η πρόεδρος Μπολουάρτε εικονίζεται να φοράει πολυτελή ρολόγια το 2021 και το 2022, ενώ ήταν μέλος της κυβέρνησης.

Τη 19η Μαρτίου, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της προέδρου για «παράνομο πλουτισμό» και μη δήλωση «της απόκτησης ρολογιών Rolex».

Αντιδρώντας, η κυρία Μπολουάρτε διαβεβαίωσε πως έχει «καθαρά χέρια» και ότι δεν έχει παρά μόνο ένα ρολόι, κάποιας ηλικίας, αγορασμένο με τις οικονομίες της. «Μπήκα στο μέγαρο της κυβέρνησης με καθαρά χέρια και θα φύγω με καθαρά χέρια, όπως έχω υποσχεθεί στον περουβιανό λαό», επέμεινε η εξήντα ενός ετών Πρόεδρος του Περού .

Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, η πρόεδρος, δυνάμει του Συντάγματος, δεν θα δικαστεί παρά μετά τον Ιούλιο του 2026, αφού ολοκληρωθεί η θητεία της.

Οι θάνατοι τουλάχιστον  50 ανθρώπων  στις πολύμηνες ταραχές που ακολούθησαν την ορκωμοσία της, τον Δεκέμβριο του 2022, την οδήγησαν στην αντιμετώπιση μιας έρευνας με βαρύτατο κατηγορητήριο,  για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες κατά συρροή με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών».

Στις αρχές του μήνα, η πρόεδρος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Αλβέρτο Οτάρολα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από την έναρξη έρευνας σε βάρος του για άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος, μετά την αποκάλυψη τηλεφωνικής συνδιάλεξής του που τον εξέθετε από μέσο ενημέρωσης. Ο στενός συνεργάτης της προέδρου, άλλοτε υπουργός Άμυνας, ήταν μέλος της κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η κυρία Μπολουάρτε έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Η υπό δικαστική έρευνα επικεφαλής της χώρας  έγινε υπηρεσιακή πρόεδρος του Περού μετά την παύση από το Κογκρέσο και τη σύλληψη από την αστυνομία του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένου με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, του οποίου ήταν η αντιπρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement