Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Τσεχία και σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, όμως αν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τότε αυτά θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μπροστά σε ένα ακροατήριο από πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της ρωσικής αεροπορίας, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έχει επεκταθεί προς τα ανατολικά, όμως η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανένα κράτος του ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ουσιαστικά πολεμά κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με οικονομικούς πόρους, όπλα και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων από την εποχή των πυραύλων στην Κούβα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Αναφορικά με τα μαχητικά F-16 που η Δύση σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν σχολίασε ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα άλλαζαν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Όμως, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αυτά τα αεροπλάνα μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα και γι’ αυτό το λόγο «θα τα καταστρέφουμε, όπως ακριβώς καταστρέφουμε σήμερα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων», για να συμπληρώσει ότι «αν για τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια σε τρίτες χώρες, τότε αυτά γίνονται για εμάς νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».
Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν απαντούσαν επίσης σε ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα που ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουν στην Ουκρανία τέτοια αεροσκάφη. Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να παραχωρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ενώ διάφορες χώρες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.