Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Κλονίστηκε» η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – Γαλλία και Ιταλία ενισχύουν τα μέτρα προστασίας

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό για πιθανό τρομοκαρτικό χτύπημα.

Γαλλία: Στο μέγιστο επίπεδο τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στη Μόσχα

Στη Γαλλία οι αρχές αυξάνουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού το σχέδιο ασφαλείας της χώρας. Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία σε κομβικά σημεία και δημόσιους χώρους, καθώς βασική ανησυχία τους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Tο βράδυ της Κυριακής, σε Συμβούλιο Ασφάλειας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αυξήσει στην υψηλότερη βαθμίδα, τον συναγερμό στη Γαλλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Θωμαΐς Παπαϊωάννου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την ασφάλεια της χώρας, καθώς λίγοι μήνες απομένουν μέχρι την Ολυμπιάδα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την γαλλική Γουιάνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η τζιχαντζιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή του Χορασάν επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία. «Αυτό το γκρουπ (παρακλάδι) που έχει ανάμειξη στην επίθεση στη Ρωσία, έκανε πολλές προσπάθειες και στο δικό μας έδαφος. Γι’αυτο ως προληπτικό μέτρο, αλλά με αξιόπιστα και αδιάσειστα στοιχεία, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το όριο του συναγερμού, που είχαμε μειώσει στις αρχές του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μία «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ιταλία: Εντατικοποίηση μέτρων ασφαλείας για αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων

Στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα το πρωί (25/3) ο υπουργός Ματέο Πιαντεντόσι προήδρευσε συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας «έγινε προσεκτική ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, με σκοπό την επικαιροποίηση των μέτρων αντιτρομοκρατικής πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών «τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της προσεκτικής δραστηριότητας παρακολούθησης, επίσης στο διαδίκτυο, από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών καταστάσεων κινδύνου στην εθνική επικράτεια».

«Αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρόληψης» σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών «κατέστησε δυνατή, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα, την απέλαση 47 ατόμων για λόγους ασφαλείας, εκ των οποίων 9 με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το 2024, ελήφθησαν 23 μέτρα πρόληψης, 5 εκ των οποίων εκδόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών”.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει επίσης πως «ενόψει των επικείμενων εορτών του (Καθολικού) Πάσχα, διατάχθηκε η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων επιτήρησης και ελέγχου από τις Αστυνομικές Δυνάμεις, με το σχεδιασμό συγκεκριμένων επιχειρησιακών, σταθερών και δυναμικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διέλευσης ατόμων, καθώς και σε όλους τους ευαίσθητους στόχους, υπό το πρίσμα της πιθανής ενημέρωσής τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement