Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συντάραξαν τη Ρωσία – Oι πιο αιματηρές επιθέσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία πλήττεται από αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα. Τουλάχιστον 15 επιθέσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια, οι περισσότερες με πρωταγωνιστές Τσετσένους αυτονομιστές. Χειρότερη από όλες, τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από 300 όμηροι – οι μισοί από αυτούς παιδιά – έχασαν τη ζωή τους σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας όταν βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών Τσετσένων ανταρτών και των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2002 η Μόσχα και όλος ο κόσμος παγώνει. Στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας, στη διάρκεια του μιούζικαλ Νορντ Οστ, δεκάδες ένοπλοι άνδρες και γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας απειλούν να ανατιναχθούν μαζί με 914 θεατές και ηθοποιούς αν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Οι τρομοκράτες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε διάφορα σημεία του θεάτρου ενώ οι γυναίκες φορώντας ζώνες με εκρηκτικά κάθονταν ανάμεσα στους θεατές.

Υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος 2 χρόνια πριν, ξεκινούν μακρές αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Την τρίτη μέρα, σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση αρχικά διοχετεύεται αέριο στο εσωτερικό του θεάτρου και κατόπιν οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην αίθουσα. 41 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί, όμως το τίμημα είναι βαρύ. Στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης 130 όμηροι έχασαν τη ζωή τους.

Τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας πραγματοποίησαν 30 ένοπλοι Τσετσένοι και Ινγκουσέτοι εξτρεμιστές, που εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στη νότια Ρωσία την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο, ημέρα γιορτής και ήταν γεμάτο κόσμο.

Μετά από τρία δραματικά 24ωρα διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, οι οποίοι κρατούσαν 1.200 ομήρους παιδιά και ενηλίκους στο γυμναστήριο του σχολείου χωρίς νερό και φαγητό και αφού εκτέλεσαν κάποιους καθηγητές και γονείς μαθητών αποφασίστηκε να επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας με βαρύ οπλισμό. Κατά την επέμβασή τους, σημειώθηκαν εκρήξεις μέσα στο σχολείο, επικράτησε χάος και αιματοκύλισμα με απολογισμό 334 νεκρούς από τους οποίους οι 184 ήταν παιδιά. Ακόμη 700 άτομα τραυματίστηκαν. Χρόνια μετά την επίθεσης τίποτα δεν έχει ξεχασθεί.

Στις 3 Απριλίου του 2017, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται σε σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 50. Σύμφωνα με τις αρχές, ο βομβιστής είχε καταγωγή από την Κιργιζία και είχε διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές.

Από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν σκοτωθεί το 2013, 18 άνθρωποι στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ και ακόμα 16 σε τρόλεϊ της πόλης. Ενώ σε επίθεση ενόπλων από το Νότιο Καύκασο στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011, είχαν σκοτωθεί 37 άνθρωποι.

Πριν από 14 χρόνια, τον όλεθρο είχαν προκαλέσει δύο βομβίστριες αυτοκτονίας που είχαν ανατιναχθεί σχεδόν ταυτόχρονα σε ώρα αιχμής σε δύο διαφορετικούς σταθμούς του μετρό της Μόσχας σκοτώνοντας 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement