Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η δίκαιη πρόσβαση στο νερό είναι παράγοντας ευημερίας και ειρήνης για τα κράτη

Η  Unesco  δημοσίευσε σήμερα για τον ΟΗΕ την ετήσια έκθεση για το νερό. Στο κείμενο υπερτονίζεται πως είναι “απαραίτητο” να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των χωρών του πλανήτη έχουν με “σίγουρο και δίκαιο τρόπο” πρόσβαση στο νερό, προκειμένου να ευνοηθεί η ευημερία τους και κατά συνέπεια η ειρήνη.

Η άμεση σύνδεση μεταξύ του νερού και της ευημερίας είναι “λίγο εμπειρική”, την ώρα που κάποιες χώρες που στερούνται νερού ευημερούν, παραδέχεται ο Ρίτσαρντ Κόνορ επικεφαλής συντάκτης της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Ωστόσο τονίζει ότι: “χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες που τους εμποδίζουν να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται, να είναι παραγωγικοί. Εκεί η σύνδεση είναι αρκετά ξεκάθαρη”.

“Χωρίς νερό δεν υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια, γεωργική παραγωγή, βιομηχανία”, εξήγησε κατά την παρουσίαση της έκθεσή στην έδρα της Unesco στο Παρίσι.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες έως και το 80% των θέσεων εργασίας συνδέονται με το νερό, έναν πόρο που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σε όλο τον κόσμο 2,2 δισεκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και 3,5 δισεκ. στερούνται ασφαλών υπηρεσιών αποχέτευσης.

Κι αν η ευημερία συνδέεται με το νερό, η ευημερία και η ειρήνη φαίνεται επίσης να έχουν άμεση σχέση: “Μοιάζει λογικό ότι αυτοί που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ευημερία είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διαμάχες”, σημείωσε ο Κόνορ.

Συνεργασίες

“Οι ανισότητες στο μοίρασμα των υδάτινων πόρων, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης και καθαρισμού νερού” αποτελούν πηγή έντασης, η οποίες μπορούν από μόνες τους να “επιδεινώσουν την ανασφάλεια”, αναφέρει η έκθεση.

Αν και τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 οι άνθρωποι προέβλεπαν ότι ο 21ος αιώνας θα ήταν ο αιώνας “των πολέμων για το νερό”, ο Κόνορ εκτίμησε ότι προς το παρόν “το νερό είναι συχνότερα θύμα του πολέμου, αλλά σε γενικές γραμμές όχι η αιτία”.

Ωστόσο το νερό προκαλεί πολλές κρίσεις σε όλο τον πλανήτη, πολλές από τις οποίες συνοδεύονται από βία. Τα τελευταία χρόνια η διαμάχη μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν για εδαφικά ζητήματα και την πρόσβαση στο νερό έχει προκαλέσει δεκάδες νεκρούς.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους δράματα, ο ΟΗΕ προωθεί την ενισχυμένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, η οποία αποφέρει “θετικά αποτελέσματα”.

Παρά ταύτα, από τις 153 χώρες που μοιράζονται ποτάμια, λίμνες ή υπόγεια ύδατα “μόνο 31 έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας”, υπογραμμίζει η έκθεση.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του «Full Moon Sleepover», φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξενυχτάει την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πανσέληνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα, η ετοιμοπαράδοτη στην ελληνική αγορά έκδοση XLT του δημοφιλούς Ranger που διατίθεται σε δύο τύπους αμαξώματος, με μιάμιση και δύο καμπίνες –Rap Cab...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Porsche παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Ενώ η Macan με κίνηση στους πίσω τροχούς επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή αποδοτικότητα...

Advertisement