Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Νέα προσέγγιση και προτάσεις για σταδιακή ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη οι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε χώρες, όπως η Ουκρανία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας και εκείνες από τα Δυτικά Βαλκάνια, να ενσωματωθούν στο κοινοτικό μπλοκ «σταδιακά» και μέσω μιας διαδικασίας με «αναστρέψιμα» μέτρα.  

Παράλληλα να μεταρρυθμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός λήψης αποφάσεων με την έννοια της μείωσης της εφαρμογής του κανόνα της ομοφωνίας, έτσι ώστε μεμονωμένα κράτη ή μικρές ομάδες κρατών να μην μπορούν πλέον να μπλοκάρουν αποφάσεις που επί του παρόντος απαιτούν την εφαρμογή αυτού του κανόνα, όπως αυτές που σχετίζονται με τη φορολογία ή εξωτερικής πολιτικής, αναφέρουν τα πρακτορεία DPA και EFE.

Η ιδέα είναι να «προωθηθούν ορισμένα οφέλη και υποχρεώσεις της ένταξης στην ΕΕ» προτού η αντίστοιχη χώρα γίνει πλήρες μέλος. Αυτή η «σταδιακή ολοκλήρωση» πρέπει να είναι «αναστρέψιμη», με στόχο να διασφαλιστεί ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα μελλοντικά κράτη μέλη είναι καλά προετοιμασμένα για τη διεύρυνση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Τα κύματα διεύρυνσης που έλαβαν χώρα από το 2004 περιλαμβάνουν μεταβατικές περιόδους που επέτρεψαν στα υπάρχοντα κράτη μέλη να περιορίσουν για περίοδο έως και οκτώ ετών την πρόσβαση των πολιτών των νέων κρατών μελών στην αγορά εργασίας τους. Αυτές οι μεταβατικές περίοδοι δεν ήταν αναστρέψιμες, αλλά σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Επιτροπής θα μπορούσαν να γίνουν, άρα θα υπήρχε η δυνατότητα συντόμευσης τους.

Η νέα προσέγγιση της Κομισιόν προσφέρει «αυξημένες κατευθύνσεις για τη σταδιακή ένταξη των υποψηφίων προς ένταξη χωρών σε καθορισμένες πολιτικές της ΕΕ, ήδη πριν από την ένταξή τους», εξηγεί το κοινοτικό στέλεχος. Όμως, προσθέτει, η πλήρης πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ θα απαιτήσει «την πλήρη εφαρμογή του μοναδικού ολοκληρωμένου συνόλου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που δεν μπορεί να είναι «a la carte»».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης στο έγγραφό της ότι η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από «τον αδιαμφισβήτητο σεβασμό και τη συνεχή εφαρμογή των βασικών αξιών της ΕΕ», μια νύξη στις διαφορές των Βρυξελλών με την Πολωνία και την Ουγγαρία για το θέμα του κανόνα νόμος.

Οι ηγέτες των ήδη κρατών μελών της ΕΕ θα έχουν καθήκον να καθορίσουν συγκεκριμένα τα μέτρα, τους τομείς, τα στάδια και τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν σε μια τέτοια διαδικασία σταδιακής ένταξης.

Αλλά για να υλοποιηθούν τα οφέλη της ένταξης, τόσο η ΕΕ όσο και τα υποψήφια κράτη «πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα και η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να βασίζεται στην αξία», τονίζει η έκθεση.

Ως μέρος αυτής της προετοιμασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει επίσης την επιθυμία της να μεταρρυθμίσει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, με την έννοια της λήψης περισσότερων αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία και της λιγότερης εφαρμογής του κανόνα της ομοφωνίας, κανόνα που οι φεντεραλιστές υποστηρίζουν τη μεταφορά περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες σε βάρος των εθνικών κρατών θα ήθελε να εξαλειφθεί πλήρως.

Υποστηρίζοντας έτσι ότι με την αύξηση του αριθμού των κρατών μελών στην ΕΕ, η εφαρμογή του κανόνα της ομοφωνίας θα αύξανε επίσης τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος στη λήψη αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τη φορολογία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν νέο μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη προσφυγή στη λήψη αποφάσεων μόνο με ειδική πλειοψηφία, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις που επιτρέπουν την προστασία ορισμένων στρατηγικών εθνικών συμφερόντων. Ειδική πλειοψηφία σημαίνει επί του παρόντος 15 από τα 27 κράτη μέλη και τα οποία αθροίζουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί στην έκθεση της ότι θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ήδη τις λεγόμενες «ρήτρες γέφυρας», μέσω των οποίων μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις που κανονικά θα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ μόνο με ειδική πλειοψηφία.

«Η διεύρυνση είναι μια γεωπολιτική επένδυση που θα αυξήσει το πολιτικό και οικονομικό βάρος της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο οποίος περιέγραψε αυτό το έγγραφο ως «το πρώτο βήμα προς τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που θα προετοιμάσουν μια ευρύτερη Ένωση, με μια σειρά από βαθιές πολιτικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025».

Τα σημερινά υποψήφια προς ένταξη κράτη είναι η Ουκρανία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Γεωργία, η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Τουρκία είναι επίσης επίσημα υποψήφια, αλλά η ενταξιακή της διαδικασία έχει παγώσει.

Πηγή: Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement