Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βαρθολομαίος προς Μόσχα: Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια «Τρίτη Ρώμη»

Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια «Τρίτη Ρώμη», υπάρχει μόνο η Πρεσβυτέρα και η Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην ενσάρκωση του εθνοφυλετισμού, όπως είπε, στην φονταμενταλιστική ιδεολογία του «Ρωσικού Κόσμου».

Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έγιναν κατά την υποδοχή στο Φανάρι, χτες Τετάρτη, του γενικού γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αιδεσιμότατου πάστορα δρα Jerry Pillay, μαζί με τους συμμετέχοντες στην Μόνιμη Επιτροπή Μόνιμη Επιτροπή Συναίνεσης και Συνεργασίας του διεθνούς αυτού διεκκλησιαστικού οργανισμού. Η Επιτροπή συνεδριάζει τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενούμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κατά την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «η παρούσα ουκρανική κρίση, λόγω της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, είναι το επίκεντρο ενός γεωπολιτικού σεισμού και μιας πνευματικής απειλής». Επισήμανε δε ότι «η Ευρώπη έχει αφυπνιστεί από τη βαθιά ψευδαίσθηση, ότι ο πόλεμος στην ήπειρό της ήταν παρελθόν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους ιστορικούς και εκκλησιαστικούς δεσμούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τον γεωγραφικό χώρο γύρω από τον άξονα Κιέβου-Μόσχας, οι οποίοι ξεκινούν με τη βάπτιση, το 988, του ηγεμόνα των Ρως του Κιέβου Βλαδιμήρου, και υπενθύμισε ότι αργότερα, το 1589, η Εκκλησία της Ρωσίας έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Πατριαρχική αξία.

«Ωστόσο, ήδη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, άρχισε να καλλιεργείται η αβάσιμη ιδεολογία ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαδεχθεί την Κωνσταντινούπολη ως πνευματικός ηγέτης του ορθόδοξου κόσμου. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η Μόσχα θα γινόταν η “Τρίτη Ρώμη”, μετά την πτώση της “Δεύτερης”, της Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ “Πρώτη” και “Δεύτερη Ρώμη”. Επομένως, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια “Τρίτη Ρώμη”. Υπάρχει μόνο η Πρεσβυτέρα και η Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι η σημερινή ενσάρκωση του εθνοφυλετισμού είναι η φονταμενταλιστική ιδεολογία του «Ρωσικού Κόσμου» (Russkii mir). «Αυτή η έκφραση περιγράφει μια υποτιθέμενη σφαίρα πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, καθώς και των Ρώσων σε όλο τον κόσμο, με πολιτική και θρησκευτική καθοδήγηση από τη Μόσχα ως κέντρο» σημείωσε, για να προσθέσει ότι ο «Ρωσικός Κόσμος» παρουσιάζεται τώρα ως η απάντηση στη «διεφθαρμένη Δύση». «Αυτή η ιδεολογία είναι το κύριο όργανο για μια πνευματική νομιμοποίηση της εισβολής στην Ουκρανία» σχολίασε ο Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι αυτός στον σημερινό κόσμο είναι ακόμη πιο σημαντικός, καθώς με το παράδειγμά του διαχρονικά επιθυμεί να καταδείξει ότι οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικοί ηγέτες οφείλουν να προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement