Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες καλλιτέχνες υπογράφουν έκκληση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας

Σε ηλεκτρονική επιστολή με περισσότερες από 12.500 υπογραφές, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και μουσεία ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή Μπιενάλε, την έκθεση τέχνης της Βενετίας, και κατηγόρησαν την διεύθυνση της έκθεσης ότι προσφέρει βήμα σε ένα «γενοκτονικό κράτος απαρτχάιντ».

Η συμμαχία ANGA (Art Not Genocide Alliance), που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διαμαρτυρία, υπενθυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια η Μπιενάλε είχε απαγορεύσει οποιονδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα όμως, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο κατά του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα. «Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφέρει η ANGA, η οποία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την παρουσίαση έργων τέχνης από ένα κράτος που εμπλέκεται σε συνεχιζόμενες θηριωδίες κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε επίσημη εκπροσώπηση του Ισραήλ στη διεθνή πολιτιστική σκηνή και κάθε έργο που αντιπροσωπεύει επίσημα το κράτος του Ισραήλ, υποστηρίζει τις γενοκτονικές πολιτικές του».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σαντζουλιάνο καταδίκασε την επιστολή ANGA ως «απαράδεκτη» και «επαίσχυντη», λέγοντας ότι απειλεί την ελευθερία της σκέψης και της δημιουργικής έκφρασης.

«Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα να εκφράσει την τέχνη του, αλλά έχει και το καθήκον να καταγράψει τις μαρτυρίες του λαού του, σε μια στιγμή όπως αυτή, όταν έχει χτυπηθεί αιφνιδιαστικά από ανελέητους τρομοκράτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός, που προσθέτει ότι «η Μπιενάλε θα είναι πάντα ένας χώρος ελευθερίας, συναντήσεων και διαλόγου και όχι χώρος λογοκρισίας και μισαλλοδοξίας».

Εντούτοις, η συμμαχία ANGA των εργαζόμενων στον πολιτισμό ανταπάντησε καταγγέλλοντας ότι «δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση για τους Παλαιστίνιους ποιητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς που δολοφονήθηκαν, φιμώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στα παλαιστινιακά θέατρα και τα λογοτεχνικά φεστιβάλ που έκλεισε το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στα μουσεία, τα αρχεία, τις εκδόσεις, τις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα σπίτια της Γάζας που βομβαρδίστηκαν σε ερείπια από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση στο έγκλημα πολέμου της πολιτιστικής γενοκτονίας».

Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας για πολλούς θεωρούνται ως οι «Ολυμπιακοί Αγώνες του κόσμου της τέχνης», όμως σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα κυριότερα γεγονότα στο διεθνές καλλιτεχνικό καλεντάρι. Η φετινή έκδοση της Μπιενάλε έχει τίτλο «Ξένοι Παντού» και πρόκειται να φιλοξενήσει περίπτερα από 90 χώρες από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου.

Πηγή: Al Jazeera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

Advertisement