Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ζοζέπ Μπορέλ: Ο Β. Πούτιν δεν προτίθεται να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προσβλέπει σε νίκη του Τραμπ

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την EFE.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν σκοπεύει να επιδιώξει την άμβλυνση της σύγκρουσης», αλλά «σκέφτεται ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό σενάριο» σε διεθνές επίπεδο, ειδικά στην προοπτική μιας πιθανής εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια ένος συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Next International Business School στη Μαδρίτη.

“Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο, να ξεκινήσει μια εκεχειρία. Περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, περιμένει ένα πιο ευνοϊκό σενάριο από πολιτική άποψη, αλλά ακόμη και πριν από τις εκλογές βλέπει ήδη ότι η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιβραδύνει τη στρατιωτική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και δεν έχει καμία πρόθεση, νομίζω, να αναζητήσει κατευνασμό», είπε ο Μπορέλ.

Αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, «η Ουκρανία πρέπει να αμυνθεί και χρειάζεται ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. “Τους δίνουμε αυτή τη βοήθεια και δεν κουράζομαι να λέω ότι πρέπει να το κάνουμε όλο και πιο γρήγορα, γιατί η Ρωσία το κάνει όλο και πιο γρήγορα. Όταν ξεκίνησε η εισβολή, υπήρχαν 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.” και “τώρα υπάρχουν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, πάνω από 400.000», υποστήριξε.

«Η δύναμη πυρός του ρωσικού στρατού είναι αυτή τη στιγμή ανώτερη από αυτή της Ουκρανίας, η οποία αντιστέκεται, αλλά υπάρχει σαφής ανάγκη να διπλασιαστεί η υποστήριξή μας», τόνισε.

Ο Borrell αναφέρθηκε επίσης στην αντίληψη της σύγκρουσης από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος βιώνεται πολύ διαφορετικά εάν βρίσκεστε σε μια γεωγραφικά κοντινή χώρα, όπως οι χώρες της Βαλτικής, ή σε μια πιο μακρινή, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.

«Οι χώρες που είναι πιο κοντά στη σύγκρουση φοβούνται περισσότερο από εκείνες που είναι πιο μακριά, δεν βλέπεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο αν ζεις στο Φάρο (Πορτογαλία) ή στο Βίλνιους», είπε ο Josep Borrell.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είπε ότι υπάρχει μια «διάχυτη αίσθηση φόβου για το μέλλον» λόγω διαφόρων ανοιχτών συγκρούσεων στον κόσμο, με «έναν πόλεμο στην Ουκρανία, έναν άλλο στη Γάζα» και «μια πολύ ισχυρή αστάθεια» στη γειτονιά της Ευρώπης.

«Από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Καύκασο και μέχρι την Ουκρανία υπάρχει ένας κύκλος αστάθειας και κάτω από αυτόν είναι η υποσαχάρια περιοχή, η οποία είναι επίσης πολύ ασταθής», πρόσθεσε.

πηγή: Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement