Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Συμφώνησε για μεταφορά «παγωμένων» πόρων προς διευκόλυνση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Νορβηγία συμφώνησε την Κυριακή να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μεταφοράς παγωμένων φορολογικών κεφαλαίων που διατέθηκαν στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (ΠA) που εισέπραξε το Ισραήλ, δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση την Κυριακή, παρέχοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση στην οντότητα.

Σύμφωνα με τη λύση που συμφωνήθηκε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Νορβηγία θα χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος για τη διατήρηση των εσόδων που το Ισραήλ έχει παρακρατήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει την επανέναρξη των πληρωμών και θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της ΠA, επιτρέποντάς της να πληρώνει μισθούς και να παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως σχολεία και υγειονομική περίθαλψη, είπε η Νορβηγία.

“Αυτό είναι απαραίτητο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και για την ΠA να έχει νομιμότητα στον πληθυσμό της”, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere.

Σύμφωνα με ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1990, το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην ΠA, αλλά μια διαμάχη για τις πληρωμές ξέσπασε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Το μέρος των εσόδων που θα κρατήσει η Νορβηγία είναι ίσο με αυτό που εκτιμά το Ισραήλ για τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών. «Έτσι, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πρόθυμη να δεχθεί τα άλλα κεφάλαια», είπε η Νορβηγία.

Η πρόσβαση στο εισόδημα είναι απαραίτητη για την επιβίωση της ΠA,  η οποία ασκεί περιορισμένη αυτονομία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Αρκετά δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλουν επίσης η ΠA να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας σε περίπτωση που ο πόλεμος τελειώσει.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Ισραήλ είπε ότι θα μεταφέρει φορολογικά έσοδα στην ΠA στη Δυτική Όχθη, αλλά θα παρακρατήσει κεφάλαια για τη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, αλλά όπου η ΠA βοηθά στην κάλυψη μισθών του δημόσιου τομέα καθώς και φαρμάκων και προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας.

Όμως, στις 6 Νοεμβρίου, η ΠA είπε ότι ήθελε τα χρήματα στο ακέραιο και δεν θα δεχόταν όρους που θα την εμπόδιζαν να πληρώσει το προσωπικό της. Υπολογίζεται ότι ξοδεύει περίπου το 30% του προϋπολογισμού της στη Γάζα.

Στις 21 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για το πάγωμα των φορολογικών κεφαλαίων που διατέθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που θα κατέχει η Νορβηγία αντί να μεταφερθεί στη ΠA.

Πηγή: Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κατά την ευλογημένη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, της Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας, η οποία θα καταλήξει στο πανευφρόσυνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

Advertisement