Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και Αμερική σε σοκ από το θάνατο Ναβάλνι – Πολυπληθείς διαδηλώσεις παντού

Η αιφνιδιαστική, αλλά όχι απρόσμενη, ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήρθε μια ημέρα πριν από την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες πολλοί επικριτές τις χαρακτηρίζουν στημένες και θα επιστρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια.

Υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι συγκεντρώνονται σε όλη την Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού από χθες Παρασκευή για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνδρα που, παρότι βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα, ήταν η κυριότερη φιγούρα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής, από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον μέχρι πόλεις της δυτικής Ευρώπης έως πρωτεύουσες κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ, εκατοντάδες πολίτες και Ρώσοι αντιφρονούντες στο εξωτερικό διαδήλωσαν έξω από ρωσικές πρεσβείες ή άλλα κεντρικά σημεία την οργή τους, χρεώνοντας τον θάνατο του Ναβάλνι στον Πούτιν.

ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη, οι συγκεντρωμένοι τοποθέτησαν λουλούδια έξω από το ρωσικό προξενείο και κρέμασαν φωτογραφίες του Ναβάλνι στις πύλες του, ενώ αρκετοί άνθρωποι κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Πούτιν Δολοφόνε».

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους έφεραν αφίσες και κεριά, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, φωνάζοντας «Είμαστε ο Ναβάλνι» και «Ντροπή στον Πούτιν». Ένας προτζέκτορας πρόβαλλε το σύνθημα «Πούτιν Δολοφόνε» στους τοίχους του κτιρίου της πρεσβείας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Πούτιν Δολοφόνε» και «Ο Πούτιν στη Χάγη» φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο, εννοώντας την ολλανδική πόλη που φιλοξενεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και όπου θεωρούν ότι πρέπει να προσαχθεί ο Ρώσος πρόεδρος. Πολλοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν εκεί κρατούσαν αφίσες με μέλη της αντιπολίτευσης ή συνθήματα κατά του Πούτιν.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Στο Λονδίνο, μερικές δεκάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία με πινακίδες στα αγγλικά και στα ρωσικά που έγραφαν «Πούτιν Δολοφόνε» και «Ο Ναβάλνι είναι ο ήρωάς μας».

ΠΟΛΩΝΙΑ

Στη Βαρσοβία, περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία απλώνοντας μπροστά από τις πύλες της κεριά και λουλούδια. Οι περισσότεροι ήταν νέοι και ένας 29χρονος Ρώσος που ανέφερε μόνο το μικρό του όνομα, Ντενισλάν, είπε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι έβλεπε τον Ναβάλνι ως σύμβολο της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Στην Ελβετία, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης, ενώ περισσότεροι από 100 κατευθύνθηκαν προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, κρατώντας πορτρέτα του Ναβάλνι και λευκά λουλούδια.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Στην πρωτεύουσα Βίλνιους, πλήθη συγκεντρώθηκαν σε ένα μνημείο για τα θύματα της σοβιετικής κατοχής. «Ακόμη και στη φυλακή κατάφερε να βρει τη δύναμη και να τη δώσει σε αυτούς που αντιστέκονται», είπε ένας Ρώσος κάτοικος του Βίλνιους που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του. Πολλοί Ρώσοι αντιφρονούντες έχουν βρει καταφύγιο στη Λιθουανία, μία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής.

Επίσης, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν αποτίοντας φόρο τιμής στο Ναβάλνι στις πρωτεύουσες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, της Αργεντινής και αλλού.

Πηγές: AFP, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement