Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Θέμα χρόνου η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα – Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή

Με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ανακάλυψε νέο τούνελ της Χαμάς, το οποίο περνά κάτω από την έδρα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, ενισχύοντας και του ισχυρισμούς του Ισραήλ για εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η ηλεκτρική υποδομή της σήραγγας ήταν συνδεδεμένη με τα γραφεία της Υπηρεσίας, με την είσοδό της να βρίσκεται κοντά σε σχολείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Νιν Ντινάρ δήλωσε: «Είναι κάτω από σχολείο! Ο στόχος είναι να προστατεύονται οι επικεφαλής της Χαμάς κάτω από το σχολείο χρησιμοποιώντας τους μαθητές ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Υπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ζητά ανεξάρτητη έρευνα και τονίζει ότι εγκατέλειψε τα γραφεία πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Φιλίπ Λαζαρινί: «Έχουμε απολύσει το προσωπικό  πριν ξεκινήσει η έρευνα.  Εμείς, ως οργανισμός, το κάναμε  πολύ γρήγορα και γρήγορα».

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία για την ώρα το Ισραήλ πλήττει με αεροπορικές επιδρομές. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι καταρτίζει λεπτομερές σχέδιο για την επιχείρηση και για την ασφαλή έξοδο του 1,5 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στην περιοχή: «Θα το κάνουμε! Θα πιάσουμε τα εναπομείναντα τάγματα τρομοκρατών της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο. Θα τα καταφέρουμε παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό, για να μπορέσει να φύγει.

Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρή ένταση με την Αίγυπτο».

Από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζει: «Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν μπορούν να εξαφανιστούν στον αέρα».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αναφέρουν: «Είπαν ότι η Ράφα θα είναι ασφαλές μέρος. Πόσες φορές μάς είπες ψέματα; Ότι αυτό το μέρος θα είναι ασφαλές και μετά να το παίρνεις πίσω και να μας βομβαρδίζεις; Η Ράφα είναι δύο δρόμοι. Αν βομβαρδίσουν τον ένα από αυτούς, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και μπορεί να είμαστε ανάμεσά του».

Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Aqsa TV επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς σήμερα.

 

Βορειότερα, στη γειτονική Χαν Γιούνις, το Ισραήλ, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα από ξηρά και αέρα, ισχυρίζεται ότι έχει εξολοθρεύσει 2,500 μαχητές της Χαμάς και ο αρχηγός του Ισραηλινού Επιτελείου στρατού, Χέρτζι Χαλεβί δηλώνει πως: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις μάχες στη Χαν Γιούνις. Απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση (της επιχείρησης) και για μας αποτελεί έως τώρα μια μεγάλη επιτυχία.

Κι ενώ συνεχίζονται τα στοχευμένα Ισραηλινά χτυπήματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό προειδοποίησε πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου, θα σημάνει το τέλος του Νετανιάχου. Συγκεκριμένα ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε πως: «Οποιαδήποτε κίνηση του σιωνιστικού καθεστώτος για επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα σημάνει το τέλος του του Νετανιάχου και το τέλος της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρο χιλιάδων αγανακτισμένων Ισραηλινών, οι οποίοι απέκλεισαν κεντρικές λεωφόρους του Τελ Αβιβ ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που ακόμα βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement