Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Τέταρτη συνεχόμενη πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – Υποχώρησε στο 0,8%

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο κύριος δείκτης του πληθωρισμού στην Κίνα, υποχώρησε 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης και ένα νέο βήμα στην αποπληθωριστική τάση όντας 0,5 μονάδες κάτω από το όριο του Δεκεμβρίου.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση σε έναν μήνα που σημειώθηκε στην Κίνα από τον Σεπτέμβριο του 2009.  Είναι επίσης το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από εκείνο το έτος, όταν ο ΔΤΚ είχε τρία συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικά στοιχεία.

Ο δείκτης είναι κάτω από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων η πιο διαδεδομένη πρόβλεψη ήταν για μείωση, αλλά 0,5%.

Η μείωση από έτος σε έτος αποδίδεται στην υψηλή συγκριτική βάση που προκύπτει από το γεγονός ότι το 2023 η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά γιορταζόταν τον Ιανουάριο, ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί  τον τρέχοντα μήνα.

Στην πραγματικότητα, ο στατιστικολόγος  Dong Lijuan επισημαίνει ακριβώς το φαινόμενο των διακοπών όταν τονίζει την άνοδο κατά 0,3% από μήνα σε μήνα -τη δεύτερη συνεχόμενη και μεγαλύτερη από τον Αύγουστο- στον ΔΤΚ.

Ο Dong τόνισε επίσης την αύξηση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση – «σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών» – και την ετήσια αύξηση κατά 0,4% στον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των ποτών από η μέτρηση.

Η ετήσια μείωση του ΔΤΚ, εξηγεί ο στατιστικολόγος, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι ήταν ακριβώς τον Ιανουάριο του περασμένου έτους όταν η Κίνα τερμάτισε επίσημα περίπου τρία χρόνια της πολιτικής της «μηδενικού Covid», η οποία μεταφράστηκε σε αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Η μείωση του χοιρινού κρέατος (-17,3%), των λαχανικών (-12,7%) και των φρούτων (-9,1%) εξηγεί, σύμφωνα με τον Dong, πάνω από το 90% της συρρίκνωσης του ΔΤΚ σε σύγκριση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η επίδραση των διακοπών και των κυμάτων κρύου μεταφράστηκε σε μηνιαία αύξηση 0,4% στις τιμές των τροφίμων, με αξιοσημείωτες αυξήσεις και στα αεροπορικά εισιτήρια (+12,1%) και στις τουριστικές υπηρεσίες (+4,2%) λόγω της ζήτησης ταξιδιωτών.

«Πιστεύουμε ότι ο ΔΤΚ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες», επισημαίνουν οι Julian Evans-Pritchard και Zichun Huang, αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Capital Economics, οι οποίοι συμφωνούν με τη θέση του βασικού φαινομένου λόγω της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, αν και τονίζουν ότι οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν τον Ιανουάριο ακόμη και προεξοφλώντας τις εποχιακές επιπτώσεις.

Αυτοί οι ειδικοί πιστεύουν ότι «οι διαρθρωτικές ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σημαίνουν ότι ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει σιωπηλός σε σύγκριση με τον κανόνα πριν από την πανδημία για το άμεσο μέλλον».

Από αυτή την άποψη, οι Evans-Pritchard και Huang επισημαίνουν τα λιγότερο εποχικά ασταθή βασικά στοιχεία του ΔΤΚ, όπως τα αυτοκίνητα, των οποίων ο αποπληθωρισμός έφτασε σε πτώση ρεκόρ 5,6% από έτος σε έτος στο πλαίσιο του πολέμου τιμών μεταξύ κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων ή ενοικιάσεων που επιβραδύνθηκε στο 0,2% λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς ακινήτων ή της μείωσης του πληθυσμού.

Ο ONE δημοσίευσε επίσης τον δείκτη τιμών παραγωγού (IPP), ο οποίος μετρά τις βιομηχανικές τιμές και ο οποίος κατέγραψε πτώση 2,5% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τον δέκατο έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, αν και μετριάστηκε ξανά η πτώση του σε σύγκριση με αυτόν καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Σε αυτή την περίπτωση, η συρρίκνωση είναι κάπως λιγότερο έντονη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεψαν ότι θα υποχωρούσε 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ υποχώρησε 0,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.

Οι Evans-Pritchard και Huang επισημαίνουν τον βραδύτερο ρυθμό μείωσης από μήνα σε μήνα (0,1 μονάδες χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο), που οφείλεται στην αύξηση των τιμών των μετάλλων και στην πρόσφατη ανάκαμψη των δαπανών για υποδομές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γενικά χαμηλός το 2024, κινούμενος κατά μέσο όρο στο 0,5%, μια πρόβλεψη πολύ χαμηλότερη από αυτή που δημοσίευσε χθες η οικονομική πύλη ειδήσεων Yicai, η οποία τον τοποθέτησε στο 2,4%, μετά από γύρο διαβουλεύσεων με διακεκριμένους Κινέζους οικονομολόγους.

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από την Yamaha, τόσο στα sport scooters XMAX 125 και XMAX 300 όσο και στην Adventure μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού Tenere...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Advertisement