Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Πακιστάν ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών – Στο επίκεντρο των επαφών του η αποκλιμάκωση των εντάσεων

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα το Πακιστάν για συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή πολύνεκρων επιδρομών σε παραμεθόριες περιοχές.

Ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν έφθασε χθες Κυριακή στο Ισλαμαμπάντ, κατέγραψε οπτικό υλικό που διένειμε το ΥΠΕΞ του Πακιστάν, διευκρινίζοντας πως είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πακιστανό ομόλογό του Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι και τον πρωθυπουργό Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ.

Οι σχέσεις των δυο γειτονικών κρατών χειροτέρεψαν απότομα τη 16η Ιανουαρίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον «τρομοκρατικής» οργάνωσης στην πακιστανική επικράτεια. Το Πακιστάν ανταπέδωσε δύο ημέρες αργότερα, βάζοντας με τη σειρά του στο στόχαστρο «κρησφύγετα τρομοκρατών» στο Ιράν.

Συνολικά 11 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στα πλήγματα στην περιοχή Μπαλουτσιστάν, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δυο χώρες, κατά τους επίσημους απολογισμούς.

Η ανταλλαγή φονικών βομβαρδισμών θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η Εγγύς Ανατολή συνταράσσεται από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και όσα πυροδοτεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Ισλαμαμπάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις και ανακοίνωσε πως ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν, ο οποίος βρισκόταν στην πατρίδα του, δεν θα επιτρεπόταν να επιστρέψει στο πόστο του.

Έπειτα από αρκετές ημέρες σύγχυσης και απειλητικής ρητορικής, οι δυο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν εντέλει την επάνοδο των σχέσεών τους στην ομαλότητα και την προσεχή επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο Πακιστάν.

Ωστόσο προχθές Σάββατο ένοπλοι σκότωσαν εννιά ανθρώπους, που παρουσιάστηκαν ως Πακιστανοί από το Ισλαμαμπάντ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες πως επιτρέπουν σε οργανώσεις ανταρτών να χρησιμοποιούν αντίστοιχα το πακιστανικό και το ιρανικό έδαφος για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της άλλης πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement