Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εκπρόσωπος Χούθι: Τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη δεν έχουν αντίκτυπο στις επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σε στρατιωτική βάση στη Σαναά σήμερα (13/1) τα ξημερώματα, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ικανότητες των Χούθι να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα. Παράλληλα ο αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Χούθι Νασρουλντίν Ανσαρουλάχ δήλωσε στο δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από το τελευταίο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων των Χούθι στην Σαναά και δεσμεύτηκε για «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση του σιιτικού κινήματος σε αυτό.

Νέο πλήγμα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Με στόχο να περιορίσουν τις δυνατότητες των Χούθι να επιτίθενται σε σκάφη που διέρχονται την Ερυθρά θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέα πλήγματα στην Υεμένη τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, το πολεμικό ναυτικό εξαπέλυσε πυραύλους “τόμαχοκ” εναντίον θέσης ραντάρ σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Σανάα. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και αλλού στη χώρα.

Ήταν μια ενέργεια ως συνέχεια σε συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο, που σχετίζεται με χτυπήματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου, που είχαν σχεδιαστεί, για να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια πλοία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σκαφών.

«Εάν (οι Χούθι) χτυπήσουν με ένα πύραυλο, θα πλήξουμε τρεις (δικούς τους) στόχους. Εάν (οι Χούθι) χτυπήσουν με τρεις πυραύλους, εμείς θα πλήξουμε έξι (δικούς τους) στόχους» τόνισε στο CNN ο Γουέσλι Κλαρκ στρατηγός εν αποστρατεία.

Η νέα αυτή επίθεση, μικρότερης εμβέλειας από την πρώτη, διεξήχθη αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα συνεχίσουν τα χτυπήματα εναντίον των Χούθι, αν δε σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, που διέρχονται στην Ερυθρά θάλασσα διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα πρώτα πλήγματα στην Υεμένη, αποκάλεσε τους Χούθι τρομοκρατική ομάδα.

Νωρίτερα, οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει τουλάχιστον έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο προς ένα εμπορικό σκάφος, ως απάντηση στην πρώτη κοινή αμερικανοβρετανική επίθεση με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά.

Κι ενώ η Γαλλία και η Ισπανία, που ανήκουν στο διεθνή συνασπισμό, δε συμμετέχουν στις επιδρομές εναντίον των Χούθι, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά θάλασσα χαρακτηρίζοντας μη αποδεκτές τις επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Διαδηλώσεις σε Υεμένη και Ιράν

Όμως, στη Σανάα, χιλιάδες υποστηρικτές των φιλοιρανών Χούθι ορκίστηκαν εκδίκηση για τα χτυπήματα, στη διάρκεια διαδήλωσης, όπου έκαψαν την αμερικανική και την ισραηλινή σημαία. Τη βρετανική και την αμερικανική σημαία έκαψαν Ιρανοί διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement