Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών υποβρυχίων στα σχέδια της Τουρκίας

Mε τίτλο «Σήμα από το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό για το Εθνικό Πυρηνικό Υποβρύχιο» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στον δικτυακό τόπο του ειδικού σε αμυντικά θέματα ενημερωτικού δικτυακού τόπο Savunma SanayiST, στο οποίο γίνεται λόγος για εθνικό πρόγραμμα απόκτησης μεσοπρόθεσμα από την Τουρκία πυρηνικών υποβρυχίων.

Στο δημοσίευμα αναπαράγεται απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Deniz Kuvvetleri Dergisi» του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το που τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, θα πάρει τη θέση της στην σκακιέρα μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια.

Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν οι σχετικές γνώσεις και η εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σε όλους τους τομείς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα, και ότι η ενέργεια αυτή θα ενσωματωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης ικανοτήτων.

«Επιπλέον, το γεγονός ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για το προγραμματισμένο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι «η μετάβαση στα πυρηνικά υποβρύχια θα σημάνει οπωσδήποτε κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό Ναυτικό».

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διαδικασία της μετάβασης στην πυρηνική ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γνώσεις και η εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα αυτό είναι περιορισμένες, εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις ναυτικές δυναμεις της χώρας.

Στο άρθρο που συνέταξε ο αντιπλοίαρχος Ντενίζ Αϊτάν, παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες για τα υποβρύχια με πυρηνική ισχύ.

«Με εξαίρεση τη λειτουργία και τη συντήρηση του πυρηνικού αντιδραστήρα, που είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν από τώρα έργα που να συμβαδίζουν με την ιδέα της αξιοποίησης των υποβρυχίων μας και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού των υποβρυχίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν προνοητικά σχέδια που θα διαμορφωθούν ήδη από τη φάση του σχεδιασμού του έργου και θα παρέχουν καθοδήγηση για την επίλυση των προβλημάτων πριν αυτά προκύψουν» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στο ν λόγω άρθρο μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται ότι  τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης BARRACUDA (SSN), τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στο γαλλικό Ναυτικό, χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο εθνικό πρόγραμμα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, και καθοδηγείται υπό το πρίσμα των πληροφοριών που λαμβάνονται από ανοικτές πηγές και την παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων από τις ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Το ίδιο θέμα αναπαράγει και η ισλαμιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Αkit με τίτλο «Η κίνηση της Τουρκίας που θα κάνει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να χάσουν τον ύπνο τους».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω περιοδικό καταγράφεται ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός εθνικού πυρηνικού υποβρυχίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement