Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Σε υψηλή θέση η Ελλάδα

Έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index. Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξή τους σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελευθερίες πριν από 19 χρόνια.

Ο δείκτης δημιουργείται από τη συμβουλευτική εταιρεία σε ζητήματα παγκόσμιας ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην πρώτη θέση κυριαρχούσαν η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη αλλά πλέον η νέα πρώτη πεντάδα αλλάζει τα δεδομένα. Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση – με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς – ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες βρίσκονται στην τρίτη θέση με 192 προορισμούς.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην 4η θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία στην 5η θέση. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βελτίωσαν την κατάταξή τους και βρίσκονται πλέον στην έκτη θέση της λίστας μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ισοβαθμούν στην έβδομη θέση μαζί με την Ουγγαρία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Το χάσμα αυξάνεται

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένει η χώρα που έχει ανέβει τις περισσότερες θέσεις κατά την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς χωρίς βίζα από το 2014 και κερδίζοντας φέτος την 11η θέση.

Ο Κρίστιαν Κέλιν, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων, ανέφερε σε δήλωσή του ότι, ενώ η γενική τάση κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ελευθερίας, το χάσμα παγκόσμιας κινητικότητας μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή και τη βάση του δείκτη είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ.

«Ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024», αναφέρει ο Κέλιν. «Ωστόσο, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης μπορούν τώρα να ταξιδέψουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα, σε αντίθεση με το Αφγανιστάν το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα».

Η Συρία – με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 29 προορισμούς – βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας. Το Ιράκ έχει πρόσβαση σε 31 χώρες και το Πακιστάν σε 34.

Ο κατάλογος της Henley & Partners είναι ένας από τους δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την κατάταξη των παγκόσμιων διαβατηρίων ανάλογα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024

– Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)

– Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)

– Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες (192 προορισμοί)

– Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (191 προορισμοί)

– Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)

– Τσεχική Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)

– Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)

– Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)

– Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)

– Ισλανδία (185 προορισμοί)

ΠΗΓΗ: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement