Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα της Γαλλίας προς το Ιράν και τους συνεργάτες του «να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους«

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά τηλεφώνησε σήμερα 6/1 στον Ιρανό ομόλογό της Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για να παροτρύνει το “Ιράν και τους πληρεξούσιούς του” να σταματήσουν “αμέσως” τις “αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες”.

Η Κολονά δηλώνει ότι “έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα: ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, το Ιράν και οι συνεργάτες του πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες. Κανείς δεν θα κερδίσει από μια κλιμάκωση”, αναφέρει το μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, μετά τη συνομιλία της με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν κατηγορείται ότι παίζει αδιαμφισβήτητο ρόλο στις ταραχές στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει τον “άξονα της αντίστασης”, εχθρικό προς το Ισραήλ, βασιζόμενη σε συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία και στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οι τελευταίοι πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς τον Οκτώβριο, διαταράσσοντας σοβαρά το διεθνές εμπόριο.

Η Κολονά είχε ανακοινώσει προηγουμένως στο X ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σάμεχ Σούκρι.

“Η Αίγυπτος και η Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απομάκρυνση των πιο βαριά τραυματιών”, ανέφερε το μήνυμά της.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών.

Σχεδόν 250 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Από τους αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 22.722 άνθρωποι στη Γάζα, κυρίως γυναίκες, μικρά παιδιά και έφηβοι, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 58.000, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement