Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Politico: Πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ένα νέο πιο ενεργό ρόλο στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Ουάσιγκτον σύμφωνα με το Politico, που επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να διορίσει ένα κορυφαίο διπλωμάτη για να ασχοληθεί με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να μην εστιάζει μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Με μια τέτοια κίνηση, το επιτελείο του Μπάιντεν ευελπιστεί να μειώσει την καθημερινή πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δέχεται πολλές κριτικές ότι κάνει πολύ λίγα για να περιορίσει τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις συχνές αναφορές για τον τερματισμό των επιθέσεων σε αμάχους.

Δύο νυν και δύο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν στο Politico ότι σε μια σειρά από ευαίσθητες συνομιλίες στους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν συζητήθηκε η ανάληψη ενός διευρυμένου ρόλου στην περιοχή του πολέμου, αν και υπήρξαν διάφορες γνώμες για το ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος και τι θα συνεπάγεται για το μέλλον.

Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο πόλεμος πιθανόν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη και φαίνεται να μεταβαίνει σε μια λιγότερο έντονη φάση των επιχειρήσεων, όμως με έναν ρυθμό πιο αργό από αυτόν που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ. Εν μέσω όλο και περισσότερων κριτικών στο Δημοκρατικό Κόμμα για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, ένας από τους πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους σχολίασε ότι αυτό το κλίμα «δεν συνιστά κάποια πολιτική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν» και ισχυρίστηκε ότι το επιτελείο το προέδρου θα προχωρούσε στη δημιουργία μιας ισχυρής θέσης για να ασχοληθεί με το θέμα, αν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να το βγάλει από την καθημερινή ατζέντα του προέδρου σε μια χρονιά που είναι και εκλογική.

Αυτή τη στιγμή, η θέση που έχει δημιουργηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι αυτή του «ειδικού απεσταλμένου για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής» και κατέχεται από τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ένα βετεράνο διπλωμάτη και ειδικό στα μεσανατολικά θέματα, ο οποίος παρά τη συνταξιοδότησή του, επέστρεψε στην κυβέρνηση για αυτό το ρόλο.

Κύριος στόχος του αυτή τη στιγμή είναι να αναζητά τρόπους ώστε να παρέχει στους Παλαιστίνιους περισσότερους πόρους ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως φαγητό, νερό και φάρμακα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Όμως ο Σάτερφιλντ δεν θα μείνει σε αυτό το ρόλο για πολύ ακόμη. Αν και όταν φύγει, το επιτελείου του προέδρου μπορεί να αναβαθμίσει αυτή τη θέση ή να δημιουργήσει μια νέα ακόμη ισχυρότερη, ανέφερε ένας από τους νυν αξιωματούχους της Ουάσιγκτον.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παρότι ένας μελλοντικός απεσταλμένος επίσης θα πρέπει να εστιάσει σε πολλαπλά ανθρωπιστικά θέματα, θα πρέπει όμως να ασχοληθεί και με τη σχεδίαση ενός οδικού χάρτη για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, προέβλεψε ο έτερος εκ των πρώην αξιωματούχων.

Πηγή: Politico

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σημείο των καιρών είναι ότι η δεύτερη αυτή γενιά του Kona σχεδιάστηκε εν λευκώ με βάση την ηλεκτρική του έκδοση: αυτή η προτεραιότητα ήταν...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Αναστάς Κύριος που είναι ο Άρχων και εξουσιαστής ειρήνης, όπως λέμε στα ιερά μας βιβλία, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να καταλήξουν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν και πάλι να απολαύσουν μια αποκλειστική υπηρεσία μεταφοράς με πολυτελή οχήματα από την τρέχουσα γκάμα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοτοσικλέτα του συγκεκριμένου αναβάτη τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών που διενεργούσαν ελέγχους στην περιοχή της Βουλιαγμένη, διότι δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας. Ο αναβάτης...

Advertisement