Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένο Βασίλειο: Άρχισε η συζήτηση για τις γενικές εκλογές

Με την αρχή του έτους εγκαινιάστηκε η μακρά προεκλογική περίοδος του 2024 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ρίσι Σούνακ αποκάλυψε ότι προχωρά με την “υπόθεση εργασίας” οι εκλογές να διεξαχθούν το δεύτερο μισό της χρονιάς προκαλώντας σχόλια μεταξύ άλλων από τον Κιρ Στάρμερ που τον κατηγόρησε ότι δεν είναι σαφής, και “κρύβει κάτι”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει στους επόμενους μήνες να βελτιώσει την οικονομία και να μειώσει της μεταναστευτικές ροές, πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τα ποσοστά του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις που είναι σταθερά δεύτερο με διαφορά περίπου 20 μονάδων από το Εργατικό Κόμμα.

Με την μεσολάβηση της πανδημίας και όσες πολιτικές αναταραχές  επακολούθησαν στην κεντρική κυβέρνηση, ο χρόνος μοιάζει να έχει επιμηκυνθεί.

Keir Starmer

“Προεκλογική” ομιλία Στάρμερ

Νωρίτερα, ο Κιρ Στάρμερ έδωσε από το Μπρίστολ μία ομιλία για τη νέα χρονιά πυροδοτώντας τη δημόσια συζήτηση για τα διακυβεύματα των εκλογών, οι οποίες πρέπει να κηρυχτούν το αργότερο τον Δεκέμβριο οπότε και συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις γενικές εκλογές του 2019.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το έναυσμα με τις δικές του υποσχέσεις ακριβώς ένα χρόνο αφότου ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκάλυψε τις δικές του «πέντε υποσχέσεις».

Ο Σερ Στάρμερ απευθύνθηκε αρχικά στους ψηφοφόρους λέγοντας ότι «έχουν δίκιο να στέκονται εναντίον του Ουεστμίνστερ θυμωμένοι για το τι έχει γίνει στην πολιτική», αλλά να μην μείνουν σπίτι τους καθώς η αλλαγή είναι δυνατή «μόνο εάν οι πολίτες την ψηφίσουν».

Σε άλλα βασικά σημεία της ομιλία τους ο Στάρμερ «θέλει να δει χαμηλότερους φόρους στους εργαζόμενους “κατ’ αρχήν” – αλλά η ανάπτυξη είναι το κλειδί».

Επίσης, παραδέχτηκε ότι οι Εργατικοί μπορεί να μην πετύχουν ποτέ τα πράσινα σχέδια τους για 28 δισ. λίρες ετησίως. «Εάν οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν το επιτρέπουν, οι Εργατικοί θα δανειστούν λιγότερο», είπε ο Κιρ Στάρμερ.

Ο πιθανός κατά πολλούς επόμενος πρωθυπουργός δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το εάν τροφοδοτεί απερίσκεπτα το αίσθημα «αντι-Ουεστμίνστερ», με τον κίνδυνο να φαίνεται πολύ «επιφυλακτικός» στους ψηφοφόρους και γιατί δεν περιγράφει περισσότερα για τα φορολογικά σχέδια των Εργατικών.

Το Εργατικό Κόμμα δεν είναι απλώς έτοιμο να πολεμήσει τις εκλογές για την οικονομία, αλλά θέλει να «κλείσει σταδιακά μια για πάντα το βιβλίο με τις ανοησίες», είπε ο Σερ Στάρμερ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αρχηγός των Εργατικών είπε ότι οι Τόρις έχουν μια στρατηγική «να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν εντελώς την επιλογή αλλαγής από το τραπέζι». και επιδιώκουν να «αλατίσουν τη γη» για τους Εργατικούς, ενώ οι Εργατικοί προσφέρουν «αξιόπιστη ελπίδα».

Ο “καταληψίας” Ρίσι Σούνακ

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν εικασίες ότι o Ρίσι Σούνακ μπορεί να κηρύξει εκλογές τον Μάιο, ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές.

Ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, τον κατηγόρησε ότι «έχει καταλάβει την Ντάουνινγκ Στριτ για μήνες, και καθυστερεί ενώ η χώρα θέλει αλλαγή».

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, επίσης αποκάλεσε τον κ. Σούνακ «καταληψία… στριμωγμένο στην Ντάουνινγκ Στριτ, προσκολλημένος απεγνωσμένα στην εξουσία αντί να αντιμετωπίζει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού».

Ο Πατ Μακ Φάντεν, Εθνικός Συντονιστής της Εκστρατείας των Εργατικών, απαντώντας στον Ρίσι Σούνακ για την «υπόθεση εργασίας» του και την διεξαγωγή των εκλογών το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δήλωσε:

«Το μόνο που μάθαμε σήμερα είναι ότι ο μη εκλεγμένος Πρωθυπουργός μας έχει για άλλη μια φορά εμφιαλώσει τη διεξαγωγή των εκλογών. Πρέπει να σταματήσει να κρύβεται, να σταματήσει να είναι τόσο αδύναμος, να σταματήσει την κατάληψη στο Νο 10 χωρίς εντολή και απλά να ξεκαθαρίσει με το κοινό: πότε οι Βρετανοί θα πουν τη γνώμη τους για τα 14 χρόνια αποτυχίας των Τόρις;»

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement