Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Θα επιτρέπεται από την πρωτοχρονιά η είσοδος σε οχήματα με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου

Σέρβος αξιωματούχος χτες Τρίτη, ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι θα επιτρέψει σε αυτοκίνητα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου να εισέρχονται στη Σερβία. Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το τέλος μιας διαμάχης ετών και χαιρετίστηκε απο την Ε.Ε ως “θετική εξέλιξη”.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση λήφθηκε για να “διευκολυνθεί η ελευθερία κίνησης όλων των οχημάτων” που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε ο σερβικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS την Τρίτη, επικαλούμενος τον επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Πέταρ Πέτκοβιτς.

Μέχρι χτες τα οχήματα που προέρχονταν από τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα των δύο πλευρών αλλά έπρεπε να κολλήσουν αυτοκόλλητα στα εθνικά εμβλήματα που φαίνονται στις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Από την 1η Ιανουαρίου, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ.

Ο κ. Πέτκοβιτς έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι, «η άδεια που δόθηκε σε όλα τα οχήματα για οδήγηση είναι μια καθαρά πρακτική απόφαση, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του «Κοσόβου».

Άγνωστό παραμένει μέχρι σήμερα αν και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα προσχωρήσει σε παρόμοιο βήμα.

Οι Βρυξέλλες χαιρέτησαν την απόφαση του Βελιγραδίου ως “μια θετική εξέλιξηπου “καταδεικνύει ότι είναι δυνατή πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell , στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Tweet).

Η ΕΕ αναμένει τώρα το Κοσσυφοπέδιο να ανταποκριθεί (ενεργώντας) με τον ίδιο τρόπο“, πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, το 2011, η Σερβία είχε συμφωνήσει όπως και το Κοσσυφοπέδιο ανάλογα να αναγνωρίσει τις πινακίδες της άλλης πλευράς, αλλά πότε δεν υπήρξε πλήρης εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2022, το Κοσσυφοπέδιο έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να τιμωρήσει τους οδηγούς που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Η Σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία παραμένει πιστή στο Βελιγράδι και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της μέρος της Σερβίας παρά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, έχει εγκαταλείψει τις τοπικές κυβερνήσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και έχει δημιουργήσει οδοφράγματα, οδηγώντας σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Έκτοτε, το «99%» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αντικατέστησαν οικειοθελώς τις πινακίδες τους με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα, πρόσθεσε ο κ. Πέτκοβιτς, εξηγώντας ότι γι’ αυτούς ήταν ανάγκη της καθημερινής ζωής.

Πηγή: hotnews.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement