Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ απορρίπτουν το σχέδιο της Αιγύπτου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα – Τα βασικά του σημεία

Η Χαμάς και η σύμμαχός της Ισλαμική Τζιχάντ φαίνεται ότι απέρριψαν το σχέδιο της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Reuters. Αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν χωριστές συνομιλίες στο Κάιρο και απορρίπτουν οποιαδήποτε παραχώρηση πέρα από την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεδριάζει για να συζητήσει την κατάσταση με επίκεντρο το θέμα των ομήρων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το σχέδιο έχει επίσης παρουσιαστεί στο Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το αιγυπτιακό σχέδιο

Προβλέπει αρχικά κατάπαυση του πυρός έως δύο εβδομάδων κατά την οποία θα απελευθερωθούν 40 -50 όμηροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 120-150 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και σορών που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές, είπε.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα συνεργαστούν επίσης με όλες τις παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, για να συμφωνήσουν στη σύσταση μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει την εξουσία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με προοπτική οι παλαιστινιακές φατρίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και η Χαμάς θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συνολική συμφωνία «όλα για όλους». Αυτό θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων σε αντάλλαγμα για όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο Ισραήλ, καθώς και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Σχεδόν 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ με κατηγορίες ή καταδίκες που σχετίζονται με την ασφάλεια, σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία.

Tζιχάντ: Eνδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων μόνο μετά το τέλος των μαχών

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συζήτησαν την πρόταση με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ-Ναχαλάχ, έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων μόνο μετά το τέλος των μαχών.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, έστειλε αντιπροσωπεία η οποία παραμένει στο Κάιρο με βασική θέση ότι προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις είναι ο τερματισμός της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ έθεσε και αίτημα «όλα για όλους», δηλαδή την απελευθέρωση όλων των ομήρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που ήταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Πριν από τον πόλεμο, υπήρχαν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, αλλά ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 10.000, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, ήταν από τις πλέον δραματικές στον πόλεμο των 11 εβδομάδων με τον απολογισμό να αυξάνεται σε 106 νεκρούς, στη Γάζα σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 500 τραυματίστηκαν.

Πηγή: Reuters., AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement