Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία – ηφαίστειο: «Ανησυχούμε ότι το χωριό μας θα εξαφανιστεί από τον χάρτη»

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ παρουσιάζει το BBC φιλοξενώντας μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν κοντά στο ηφαίστειο που εξερράγη στη Χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία. Εκεί όπου οι δρόμοι γύρω από την πόλη Γκρίνταβικ έχουν κλείσει και αρχές έχουν στήσει φράγματα, προκειμένου να σταματήσουν την ροή της λάβας, ενώ η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ κινδυνεύει από τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε κανονικές χρονιές, τα χριστουγεννιάτικα φώτα γύρω από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, θα έκλεβαν την παράσταση, αναφέρει το δημοσίευμα. Όμως φέτος τον Δεκέμβριο όσα έγινα κατά μήκος της χερσονήσου Ρέικιανες επισκίασαν τα πάντα.

«Είναι λίγο αγχωτικό», λέει ένας 63χρονος άνδρας. Πρόκειται για ένα ψαρά ήταν ανάμεσα στους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ που εκκενώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

«Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε πολύ ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη» υπογραμμίζει.

Η Ισλανδία είχε προετοιμαστεί για ηφαιστειακή δραστηριότητα γύρω από τις νοτιοδυτικές ακτές της εδώ και εβδομάδες, καθώς η περιοχή παρουσίαζε μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας. Το ηφαίστειο εξερράγη τελικά το βράδυ της Δευτέρας.

Ένας αστυνομικός κοντά στο ηφαίστειο μίλησε στο BBC το πρωί της Τετάρτης. Είπε ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πλησιάσει το ηφαίστειο – μόνο σε επιστήμονες και ανταποκριτές που συνοδεύονται από την αστυνομία.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ επικίνδυνο και το έδαφος είναι απρόβλεπτο.

«Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ , καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο αστυνομικός.

«Πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα πάρουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο – πιθανότατα αύριο» λέει και προσθέτει «οι άνθρωποι που έχουν φύγει είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα».

Ένας άνδρας αναφέρει ότι παρά τη συναισθηματική επιβάρυνση από την εμπειρία τεσσάρων εκρήξεων ηφαιστείου στην περιοχή λέει δεν θα εγκαταλείψει την πόλη του: «Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Αν αρχίσει να τρέμει ξανά, απλά θα φύγω».

Ένας πατέρας τριών παιδιών δήλωσε ότι «νομίζω ότι πολλοί φοβήθηκαν να δουν τις εικόνες και τα βίντεο, αλλά τα παιδιά στο Γκρίνταβικ το έχουν συνηθίσει».

Προσθέτει ότι τα παιδιά του τα πάνε απίστευτα καλά υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά επισημαίνει ότι λυπάται που θα λείψουν από το σπίτι αυτά τα Χριστούγεννα.

«Αλλά το ηφαίστειο είναι μέρος της ζωής τους. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και το ίδιο κι εμείς. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε σπίτι το συντομότερο δυνατό» υπογραμμίζει.

Πηγή: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement