Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Σάλος με βίντεο στρατιωτών που προσπαθούν να καταστρέψουν ανθρωπιστική βοήθεια – Πιέσεις για τερματισμό του πολέμου

Kύμα οργής προκαλούν τα βίντεο από τη Γάζα, που καταγράφουν ανάρμοστη συμπεριφορά Ισραηλινών στρατιωτών. Οι εικόνες με στρατιώτες να προσπαθούν να καταστρέψουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και οι τυφλοί βομβαρδισμοί με θύματα αμάχους, οδηγούν στη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ. Η πιό ισχυρή ένδειξη είναι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο απαιτείται κατάπαυση του πυρός, αλλά και η ευθεία παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου να αλλάξει την πιό συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Σάλος με βίντεο Ισραηλινών: Προσπαθούν να καταστρέψουν ανθρωπιστική βοήθεια, τραγουδούν ρατσιστικά συνθήματα, προκαλούν φθορές

Στις εικόνες του ανθρώπινου πόνου και του θανάτου από τη Γάζα προστέθηκαν απαξιωτικά βίντεο που τραβούν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες και δεν έχουν καμία σχέση με τη μάχη κατά της Χαμάς

Τραγουδούν ρατσιστικά συνθήματα, προκαλούν φθορές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και καταστήματα, καταστρέφουν ακόμη και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις επικρίσεις για τις εικόνες ντροπής, ο Ισραηλινός στρατός απαντά ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και υπόσχεται πειθαρχικές διώξεις.

«Oι δυνάμεις μας επιχειρούν σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα του ισραηλινού στρατού» ισχυρίζονται.

Πιέσεις να τερματιστεί ο πόλεμος – Εικόνες ανείπωτου πόνου και καταστροφής στη Γάζα

Αλλά και η επίσημη τακτική των Ισραηλινών να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη Γάζα, με αποτέλεσμα να γεμίζουν νεκρούς και τραυματίες τα νοσοκομεία και οι άστεγοι να ζουν τρομοκρατημένοι αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση, αυξάνει τις πιέσεις να τερματιστεί ο πόλεμος. Στον ΟΗΕ, κράτη άλλαξαν στάση και με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός πρέσβης τους είπε να πάρουν τηλέφωνο τον αρχηγό της Χαμάς.

Προβληματισμός Μπάιντεν για Ισραήλ: «Χάνει τη διεθνή στήριξη – Να αλλάξει κυβέρνηση»

Η Ουάσιγκτον καταψήφισε αλλά οι ρωγμές είναι πλέον εμφανείς. Σε εκδήλωση ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη διεθνή στήριξη και κάλεσε τον Νετανιάχου να αλλάξει την ακραία κυβέρνησή του και να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Στη δημόσια τοποθέτησή του ήταν ηπιότερος.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει στους Ισραηλινούς και το γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των αθώων Παλαιστινίων παραμένει πολύ μεγάλη ανησυχία» επισήμανε.

Αποφασισμένος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε τη διάσταση απόψεων με την Ουάσιγκτον για την παράδοση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή αρχή.

«Δεν θα αφήσω αυτούς που διδάσκουν, στηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία να μπουν στη Γάζα. Η Γάζα δεν θα γίνει Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Διαφωνεί και η Ευρώπη – Μπορέλ: Ο Νετανιάχου δείχνει συνεχώς την αντίθεσή του στην πολιτική λύση

Τη διαφωνία της με το Τελ Αβίβ για την επόμενη μέρα στη Γάζα εκφράζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δυστυχώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχώς δείχνει την αντίθεσή του στην πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε,Ε.

Απώλειες για το Ισραήλ στο πεδίο

Σε πάνω από 2 μήνες πολέμου, ούτε η βόρεια Γάζα, από όπου άρχισε η χερσαία επιχείρηση είναι ακόμη ασφαλής. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες. Η οργάνωση εμφανίζεται βέβαιη ότι θα αντέξει το σφυροκόπημα.

«Η αντίσταση έκανε τον Μπάιντεν να καταλάβει ότι η ισραηλινή επιχείρηση είναι μια τρέλα. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και τις εκλογές, στις οποίες ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει τη θέση του» ανέφερε ο Οσάμα Χάμνταν, μέλος Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Τα μαχητικά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της Γάζας και οι νεκροί πλησιάζουν τις 19.000.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

Advertisement