Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Προεδρικές εκλογές από Κυριακή έως Τρίτη με φαβορί τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι

Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές χωρίς αιφνιδιασμούς, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αναμένεται να κερδίσει τρίτη θητεία, παρά την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο .

Από την Κυριακή έως την Τρίτη, οι Αιγύπτιοι άνω των 18 ετών θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: του πρώην στρατάρχη Αλ-Σίσι στην εξουσία μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από την ηγεσία της χώρας το 2013, και τρεις άλλους υποψηφίους που γενικά είναι ελάχιστα γνωστοί.

Στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον αραβικό κόσμο, με σχεδόν 106 εκατομμύρια κατοίκους, η οργάνωση ανακοινώνεται ότι είναι φαραωνική: περίπου 9.400 εκλογικά γραφεία, 15.000 κινητοποιημένοι δικαστικοί υπάλληλοι και μια περίοδος ψηφοφορίας που εκτείνεται σε τρεις ημέρες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός αν χρειαστεί να διοργανωθεί δεύτερος γύρος αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο υπό το φως των εκλογών του 2014 και του 2018, στις οποίες ο Αλ Σίσι κέρδισε με πάνω από 96% των ψήφων.

Για αυτές τις νέες εκλογές, ορισμένοι παρατηρητές περίμεναν έναν πιο στενό ανταγωνισμό. Αλλά οι δύο αντιπολιτευόμενοι που σκόπευαν να επιφέρουν μια μεγάλη αλλαγή – χωρίς πραγματική ελπίδα νίκης, αλλά μάλλον να ακουστεί μια αντίθετη φωνή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας – βρίσκονται στη φυλακή ή περιμένουν τη δίκη.

Πέρα από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 135η θέση μεταξύ 140 χωρών στην κατάταξη κράτους δικαίου του World Justice Project – η πρώτη προτεραιότητα των Αιγυπτίων είναι η οικονομική κατάσταση.

Ο πληθωρισμός είναι 40% και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών και ο ιδιωτικός τομέας δεν σταματά να συρρικνώνεται. Οι δημόσιες επιδοτήσεις εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το ίδιο ΔΝΤ περιμένει ακόμη να μπορεί να κάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά από ένα νέο δάνειο στην Αίγυπτο, τη δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα στον κόσμο στον κίνδυνο χρεοκοπίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Έχοντας επίγνωση των οικονομικών προσδοκιών των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος Χαζέμ Ομάρ διαβεβαίωσε ότι η «πρώτη απόφαση», εάν εκλεγεί, θα ήταν «ο έλεγχος του πληθωρισμού με την καταστολή του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα».

Αυτές τις δηλώσεις έκανε στη μοναδική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, στην οποία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε ένα μέλος της ομάδας εκστρατείας για να τον εκπροσωπήσει.

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος, υποσχέθηκε “την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων πεποιθήσεων”, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες από τότε που ανέλαβε ο Αλ Σίσι στην εξουσία, και “την καταστολή των ελευθεριακών νόμων”.

Σύμφωνα με την Arab Reform Initiative, «η εγγυημένη νίκη του κ. Σίσσυ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοτικότητά του ή τις οικονομικές του επιδόσεις».

Ο νυν πρόεδρος «θα κερδίσει επειδή ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς και τον πολυπόθητο μηχανισμό ασφαλείας, εκτός από την εξάλειψη κάθε σοβαρού ανταγωνιστή», ισχυρίζεται το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο Εζάτ Ιμπραήμ, μέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται ότι τα ζάρια έχουν ριχτεί  εκ των προτέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement