Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Διαμαρτυρία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης προς το δίκτυο ABC για αναφορά των Γλυπτών ως “Ελγίνεια”

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης προκάλεσε η περιγραφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ως «Ελγίνεια Μάρμαρα» στα δελτία ειδήσεων και τα ρεπορτάζ της Αυστραλιανής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ABC.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΜ, απέστειλαν επίσημη επιστολή στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευση τους.

Η ΕΚΜ επισημαίνει αυτήν την παραποίηση στον τηλεοπτικό σταθμό και ζητά να δοθεί δημόσια συγγνώμη και να γίνει σχετική διόρθωση, με σκοπό τη διασφάλιση της ακριβούς περιγραφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, Γραμματέας της ΕΚΜ, εξηγώντας τη διαφωνία της Ελληνικής Κοινότητας, “Η εννοιολογική υπόσταση ‘ Γλυπτά του Παρθενώνα‘ μετουσιώνει καλύτερα και ορθά τον ευρύτερο πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο αυτών των τεχνουργημάτων”.

Στην επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας υπενθυμίζεται πως έγιναν γνωστά ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», λόγω της αποκαθήλωσης τους από τον Παρθενώνα το 1806 και την παράνομη μεταφορά τους στη Βρετανία, από τον Τόμας Μπρους, τον 7ο Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία”.

Όπως τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας και καταγγελίας, «η συλλογή των γλυπτών αντιπροσωπεύει την αποκορύφωση της αρχαίας ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η λανθασμένη αναφορά σε αυτά ως “Ελγίνεια Μάρμαρα”, μπορεί ακούσια να συμβάλει σε μια διαστρεβλωμένη αφήγηση και να μειώσει τη σημασία τους και το ανάλογο κύρος για τις ενέργειες σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα Γλυπτά, σε δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργιάδης, τόνισε πως, ” Η ανάγκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πολιτιστική επιταγή που επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί, η οποία δεν είναι μόνο ένα θέμα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά ένα καθολικό κάλεσμα με σκοπό να τιμήσουμε την ακεραιότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι μια κίνηση που υπερβαίνει εθνικά όρια, προωθώντας μια κοινή δέσμευση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αποκατάσταση μιας κατακερματισμένης Ιστορίας, επιτρέποντας σε αυτά τα αριστουργήματα να εκτιμηθούν μέσα στον πολιτιστικό και ιστορικό τοπίο που τα γέννησε.”

Όπως επεσήμανε άλλωστε η κα. Ανθή Σιδηρόπουλος, Αντιπρόεδρος της Κοινότητας, «Η κατανόηση της ιστορίας μας είναι το νήμα που υφαίνει την ανθεκτικότητα μας στο μέλλον.

Χωρίς αυτήν, ρισκάρουμε να χάσουμε τον δρόμο της εξέλιξης, καθώς η Ιστορία δεν είναι απλώς μια στιγμή στο χρόνο, αλλά μια πυξίδα που μας οδηγεί μπροστά. Όλοι μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει τις μελλοντικές μας γενιές».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement