Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κακοκαιρία στην Ευρώπη: Χιονοπτώσεις – ρεκόρ και προβλήματα σε πτήσεις και μετακινήσεις

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ακυρώνοντας πτήσεις και προκαλώντας μπλακ άουτ στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Αεροσκάφη γεμάτα χιόνι, ακινητοποιημένα και εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων. Εικόνες πρωτόγνωρες για το αεροδρόμιο του Μονάχου και ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες.

Έλληνες επιβάτες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Μονάχου, μίλησαν στην ΕΡΤ, εκφράζοντας αγωνία και αγανάκτηση.

«Μάς έβαλαν στο αεροπλάνο στις 9.30 ενώ η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη στις 8. Στις 12.30 μάς παράτησαν στο αεροδρόμιο, που ήταν πλέον κλειστό, δεν είχε τίποτα, ούτε ταξί, ούτε τίποτα», ανέφερε ‘Ελληνας και ένας ακόμη άτυχος επιβάτης πρόσθεσε: «Είμαστε οικονομικά χάλια. Κοιμόμαστε πάνω σε καρέκλες, πάνω στα πλακάκια. Μάς λένε να πάμε να βρούμε ξενοδοχείο να το πληρώσουμε από την τσέπη μας. Σε περίπτωση που βγούμε έξω από το αεροδρόμιο δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε».

Από τις έξι το πρωί της Κυριακής το αεροδρόμιο άρχισε να επαναλειτουργεί, αν και μετ’ εμποδίων. «Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά από τις 6:00 π.μ τοπική ώρα» παρότι «αναμένονται διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία», έγραψε στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία μετά από αυτό της Φρανκφούρτης.

Μόλις το ένα τρίτο των προγραμματισμένων πτήσεων θα πραγματοποιηθεί. Τα δρομολόγια τρένων ωστόσο από και προς Μόναχο αναμένεται να ακυρωθούν ακόμα και τη Δευτέρα. Ούτε το ματς της Μπάγερν με την Ουνιόν Βερολίνου μπόρεσε να πραγματοποιηθεί μετά τις χιονοπτώσεις που έφθασαν σε ύψος ρεκόρ για τον Δεκέμβριο στη Βαυαρία. Για πολλούς πάντως ήταν ευκαιρία για σκι και παιχνίδια με τα έλκηθρα μέσα στην πόλη.

Ελβετία

Μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν πάνω από 120 τροχαία ατυχήματα, ενώ δεκάδες κοινότητες αποκλείστηκαν.

Αυστρία

Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις προκλήθηκαν και στη γειτονική Αυστρία με αυτοκινητόδρομους να κλείνουν για ώρες. Η αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων OeBB ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου διάφορα τμήματα των δρομολογίων της σε όλη τη χώρα έκλεισαν λόγω της καταιγίδας.

Στη Βιέννη πάντως η χιονόπτωση δημιούργησε ένα μαγικό σκηνικό για τους επισκέπτες.

Τσεχία

(AP Photo/Petr David Josek)

Επιμένει η κακοκαιρία και στην Τσεχία πλήττοντας τα ανατολικά της χώρας. Στην Τσεχία ο κύριος αυτοκινητόδρομος και πολλοί άλλοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι για ώρες και περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω χιονοπτώσεις. Σε ορισμένα μέρη ενδέχεται να πέσουν έως και 25 εκατοστά χιόνι.

Βέλγιο

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στις Βρυξέλλες την Κυριακή χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα με τους μικρούς κατοίκους να ενθουσιάζονται με την έλευσή του.

Ιταλία

Στην Ιταλία σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι σε πόλεις της Τοσκάνης, μετά την ισχυρή καταιγίδα που σημειώθηκε το Σάββατο, προκαλώντας παράλληλα διακοπή σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Xιονοπτώσεις ρεκόρ στη Μόσχα

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η θερμοκρασία σε τμήματα της Σιβηρίας έπεσε στους 50 βαθμούς κάτω από το μηδέν ενώ χιονοθύελλες έχουν καλύψει τη Μόσχα με ποσότητες ρεκόρ χιονιού και προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις καθώς ο χειμώνας σαρώνει τη Ρωσία.

Στη Δημοκρατία των Σαχά, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και περιλαμβάνει το Γιακούτσκ, μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Ένα αφύσικα πρόωρο κύμα ψύχους έριξε τις θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Σαχά, μιας εκτεταμένης περιφέρειας λίγο μικρότερης σε έκταση από την Ινδία.

Οι θερμοκρασίες των 50 βαθμών υπό το μηδέν έχουν γίνει λιγότερο συχνές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τους αιώνιους πάγους να εμφανίζουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι λιώνουν.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, μία από τις σφοδρότερες χιονοθύελλες που έχουν σημειωθεί ποτέ εκεί προκαλεί σήμερα καθυστερήσεις σε αεροδρόμια, με τους διαδρόμους προσαπογείωσης να είναι καλυμμένοι από πυκνό χιόνι. Τουλάχιστον 54 πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις και άλλες πέντε ματαιώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα προβλέπεται να πέσουν περίπου στους -18 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement