Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

COP28: Τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να κλείσουν πετρελαϊκές συμφωνίες στο πλαίσιο της συνόδου για το κλίμα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το ρόλο τους ως οικοδεσπότης των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), για να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το BBC. Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν σχέδια για συζήτηση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα με 15 έθνη.

Το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη σύνοδο κορυφής COP28 δήλωσε στο BBC ότι οι οικοδεσπότες αναμένεται να ενεργούν χωρίς προκατάληψη ή ιδιοτέλεια. Η ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την COP28 για επιχειρηματικές συνομιλίες και δήλωσε ότι «οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές». Επιπλέον, η ομάδα αρνήθηκε να σχολιάσει τι συζητήθηκε στις συναντήσεις αυτές και δήλωσε ότι το έργο της επικεντρώθηκε στην «ουσιαστική δράση για το κλίμα».

Τα έγγραφα – τα οποία ελήφθησαν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους του Centre for Climate Reporting που συνεργάζονται με το BBC – προετοιμάστηκαν από την ομάδα των ΗΑΕ για συναντήσεις με τουλάχιστον 27 ξένες κυβερνήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής COP28, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνουν προτεινόμενα «σημεία συζήτησης», όπως ένα για την Κίνα, το οποίο αναφέρει ότι η Adnoc, η κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, είναι «πρόθυμη να αξιολογήσει από κοινού διεθνείς ευκαιρίες LNG [υγροποιημένο φυσικό αέριο]» στη Μοζαμβίκη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, τα ΗΑΕ είχαν ετοιμάσει σημεία συζήτησης για 13 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Αιγύπτου που αφορούσαν στην ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι τα ΗΑΕ είχαν προετοιμάσει σημεία συζήτησης σχετικά με εμπορικές ευκαιρίες με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Masdar, ενόψει συναντήσεων με 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Κένυας.

Η COP28 είναι ο τελευταίος γύρος παγκόσμιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα. Φέτος φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 167 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πάπας και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Αυτές οι σύνοδοι κορυφής είναι οι σημαντικότερες συναντήσεις στον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ελπίδα είναι ότι η COP28 θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροπρόθεσμης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5C, η οποία σύμφωνα με τον επιστημονικό φορέα του ΟΗΕ για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτό θα απαιτήσει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% έως το 2030.

Η απόπειρα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της COP28 φαίνεται να αποτελεί σοβαρή παραβίαση των προτύπων συμπεριφοράς που αναμένονται από τον πρόεδρο της συνόδου. Τα πρότυπα αυτά καθορίζονται από το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Ο καθηγητής Μάικλ Τζέικομπς του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ο οποίος είναι ειδικός στην πολιτική του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε στο BBC ότι οι ενέργειες της ομάδας της COP28 φαίνονται «εκπληκτικά υποκριτικές».

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι χειρότερο από αυτό», δήλωσε, «επειδή τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή είναι ο θεματοφύλακας μιας διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Και όμως, στις ίδιες ακριβώς συνεδριάσεις όπου προφανώς προσπαθούν να επιδιώξουν αυτόν τον στόχο, κάνουν παράλληλες συμφωνίες που θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές».

Αρκετά από τα προτεινόμενα έργα που αναφέρονται στα έγγραφα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένας παγκόσμιος παρατηρητής, έχει δηλώσει ότι για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5C, δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ ισχυρίζεται ότι γνωρίζει εκ των έσω τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου είναι κατάλληλος να ηγηθεί μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής για το κλίμα, Ωστόσο είναι σαν να βάζεις μια αλεπού να φυλάει το κοτέτσι. Ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο για να ηγηθεί της COP28 ήταν πάντα μια θρασύτατη σύγκρουση συμφερόντων που υπονομεύει την ικανότητα της συνόδου να επιτύχει το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα», δήλωσε η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα, Άν Χάρισον, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του BBC.

Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο γενικός διευθυντής της COP28 Majid al-Suwaidi δήλωσε ότι η ομάδα κορυφής των ΗΑΕ για το κλίμα ήταν «πλήρως ανεξάρτητη» τόσο από την Adnoc όσο και από τη Masdar.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Χίου Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε η γκάμα της νεοσύστατης Afeela θα εμπλουτιστεί με τρία ηλεκτρικά μοντέλα: το πρώτο είναι το Sedan που...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε σήμερα 22.02.2024 με τον  Γενικό  Επιθεωρητή Πυροσβεστικής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους όσο περνάει ο καιρός. Βλέπουμε ήδη και την τάση στην υπόλοιπη...

Advertisement