Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Χαρακτηριστικό καπέλο του Ναπολέοντα πωλήθηκε έναντι 1.932 εκατομμυρίων ευρώ

Ένα καπέλο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, το διάσημο μαύρο δίκερο με την κόκκινη, άσπρη και μπλε κονκάρδα , δημοπρατήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι έναντι 1.932 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των φόρων), μετά από προσφορές που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών Osenat από τη Γαλλία, ενημερώνει το France Presse.

Η ταυτότητα ή η εθνικότητα του αγοραστή δεν έχουν αποκαλυφθεί .

Η πώληση προσέλκυσε συλλέκτες από όλο τον κόσμο και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, είπε ο οίκος δημοπρασιών στο AFP, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ. Το 2014 πούλησε ένα καπέλο Napoleon I έναντι του ποσού των  1,884 εκατομμύριων ευρώ.

Το καπέλο που πουλήθηκε την Κυριακή είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στο κοινό και είχε εκτιμηθεί μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία μιας βιογραφικής ταινίας μεγάλου προϋπολογισμού αφιερωμένη στον Ναπολέοντα, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.

«Το καπέλο από μόνο του αντιπροσωπεύει την εικόνα του αυτοκράτορα», είπε ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean-Pierre Osenat στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Οκτώβριο.

Λέγεται ότι ο Ναπολέων είχε φορέσει περίπου 120 τέτοια καπέλα

Αυτό το καπέλο φορούσε ο Ναπολέων (1769-1821) «περίπου στα μισά του δρόμου της Αυτοκρατορίας», σύμφωνα με τον Βέλγο συγγραφέα Yves Moerman, ο οποίος κατέγραψε τα καπέλα του Γάλλου αυτοκράτορα το 2007.

Κατά τη διάρκεια περίπου 15 ετών, ο Ναπολέων λέγεται ότι φόρεσε περίπου 120 τέτοια καπέλα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικά μπορούν να τα δει κανείς σε δημοπρασία κατά καιρούς.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,884 εκατ. ευρώ το 2014, που πουλήθηκε επίσης από την Osenat, στην πόλη του Φοντενεμπλό. Αγορασμένο από έναν Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία, το καπέλο προήλθε από τη συλλογή της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό.

Το 2018, ένα καπέλο που πιστεύεται από τον οίκο δημοπρασιών De Baecque et Associes ότι φορέθηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βατερλώ πουλήθηκε για 350.000 ευρώ στη Λυών.

Αυτή τη φορά, το καπέλο που πωλήθηκε ήταν μέρος της συλλογής του Jean-Louis Noisiez, του ιδρυτή του γαλλικού ομίλου καθαρισμού, υγιεινής και συναφών υπηρεσιών GSF, ο οποίος πέθανε το 2022.

Το δίκερο κατασκευάστηκε από τον Pierre-Quentin-Joseph Baillon, τον γουνοποιό του αυτοκράτορα από το 1806. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ναπολέοντας πρόσθεσε το cockade ενώ βρισκόταν στη Μεσόγειο, επιστρέφοντας από το νησί Έλβα την 1η Μαρτίου 1815.

Το καπέλο παρέμεινε στην οικογένεια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πουλήθηκε σε διάφορους συλλέκτες. Εκτέθηκε στο Musee de l’Emperi στην κοινότητα Salon-de-Provence (διαμέρισμα Bouches-du-Rhone) μεταξύ 1967 και 2002.

hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του “Πλεκτού Χωριού” και μεταφέρονται την επόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πάρκο Μίχαλου – Πλατεία Φατούρου Θυμιανών. Ευχόμαστε την...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Κάμπου Χίου μετά την αναγγελία της απρόσμενα θλιβερής είδησης του θανάτου του συναδέλφου Χαράλαμπου Φαρδή, αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει...

ΧΙΟΣ

Έτοιμη για τις Βρυξέλλες είναι η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, αγρότισσα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με αφορμή την ανάδειξή της ως «Νέος Αγρότης της Χρονιάς...

ΧΙΟΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα ΠΕΣ-AEN Χίου Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ο θάνατος του 25 χρόνου Ηλία, Γ’ Μηχανικού από τα Καρδάμυλα,  ο οποίος...

Advertisement