Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή τις γεωλογικές αναταράξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες της Ισλανδίας εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεων του μάγματος, οι οποίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες σεισμούς στην περιοχή και υπάρχει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια πλήρης έκρηξη του ηφαιστείου Φαγκρανταλσφιάλ στα νοτιοδυτικά της νησιωτικής χώρας.

Ήδη για λόγους ασφαλείας έχει εκκενωθεί η μικρή πόλη Γκρίνταβικ των 4.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 3,5χλμ. από τη σχισμή που έχει ανοιχτεί λόγω της ανοδικής πορείας του υπόγειου «καυτού ποταμιού» μάγματος.

Δρόμοι και κτίρια έχουν υποστεί ζημιές,  όμως οι ειδικοί δεν αναμένουν να προκληθούν οι σοβαρές ζημιές και το χάος που είχε προκληθεί το 2010 από το ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ που είχε εκτοξεύσει εκατομμύρια τόνους στάχτης στην ατμόσφαιρα και ανάγκασε να αναβληθούν πάνω από 100.000 πτήσεις παγκοσμίως.

Σε εκείνη την περίπτωση, το ηφαίστειο είχε εκραγεί κάτω από 200 μέτρα πάγου, κάνοντας ιδιαίτερα βίαιη την έκρηξη και δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων τέφρας που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπενθυμίζει ο ηφαιστειολόγος του πανεπιστημίου του Λέστερ, Τζον Σμέλι.

Στη σημερινή συγκυρία δεν είναι πιθανό να ξαναδούμε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων γιατί δεν υπάρχει πολύς πάγος στην περιοχή όπου ενδεχομένως να γίνει η έκρηξη, παρατηρεί ο γεωχημικός στο ίδιο πανεπιστήμιο, Μαρκ Ρίτσοου.

Μόνο το νότιο άκρο της σχισμής μήκους 15χλμ. βρίσκεται κάτω από το νερό, αλλά ακόμη και εκεί αν προκληθεί έκρηξη, η τέφρα που θα παραχθεί θα έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις και ίσως επηρεάσει μόνο το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, πρόσθεσε καθησυχαστικά ο επιστήμονας.

Σε κάθε περίπτωση, η ροή της λάβας θα είναι αργή και θα υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν πιθανές επικίνδυνες περιοχές, διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Τζον Σμέλι.

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement