Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καμπάνια για να λένε …«γεια» στη Σουηδία

Σουηδία: Η Δημοτική Αρχή της πόλης Λουλέα εγκαινίασε την καμπάνια του χαιρετισμού, καλώντας όλους να μιλούν μεταξύ τους.

Την παλαιά ωραία συνήθεια των κατοίκων ενός χωριού ή της γειτονιάς να χαιρετούν όποιον συναντούσαν στο δρόμο προωθεί μια εκστρατεία στη σουηδική πόλη Λουλέα. Η Δημοτική Αρχή της πόλης των 80.000 κατοίκων εγκαινίασε την καμπάνια του χαιρετισμού καλώντας όλους να μιλούν μεταξύ τους και να γίνουν πιο εξωστρεφείς.

«Ο χαιρετισμός στους γείτονες είναι μια απλή πράξη που συμβάλλει στην καλή υγεία, την ευεξία και την κοινωνικοποίηση», αναφέρει το μήνυμα της «εκστρατείας του “γεια σου”» που περιλαμβάνεται σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα των κατοίκων και δείχνει ανθρώπους -άγνωστους μεταξύ τους- να χαιρετούν και να μιλούν σε πάρκο, διστακτικά στην αρχή και με περισσότερη εγκαρδιότητα στη συνέχεια. Λεωφορεία, μπάνερ, πανό περιλάμβαναν το μήνυμα «Säg hej» (πες γεια σου), που έμεινε επί τέσσερα εβδομάδες στα κεντρικά σημεία της Λουλέα. Το σλόγκαν «Πες γεια σου» και η προτροπή της ανταλλαγής χαιρετισμών προωθήθηκε στα σχολεία, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι νέοι 16-29 ετών στη βόρεια αυτή πόλη που βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο έχουν τάσεις μοναχικότητας.

Σε μια περιοχή όπου ένας χλομός ήλιος εμφανίζεται τρεις ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει πάνω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, η κοινωνικότητα μειώνεται δραματικά, οι άνθρωποι κλείνονται και οι πιθανότητες κοινωνικοποίησης των νεότερων ελαχιστοποιούνται.

«Είμαστε πιο μοναχικοί από τους κατοίκους της Νότιας Σουηδίας», λέει η Ασα Κόσκι, η δημοτική υπάλληλος που έχει εκπονήσει το πρόγραμμα της ανταλλαγής χαιρετισμών μεταξύ των κατοίκων της Λουλέα. Η Κόσκι ελπίζει πως θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των μοναχικών ανθρώπων της «σκοτεινής» πόλης της και θα ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ γειτόνων.

Η Λουλέα (ή Λουλέο, κατά τη σουηδική προφορά) είναι πόλη στην ακτή της Βόρειας Σουηδίας και η πρωτεύουσα της κομητείας Νορμπότεν – η βορειότερη κομητεία της χώρας. Στην πόλη υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες ατσαλιού και κατασκευής αυτοκινήτων, ενώ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λουλέα θεωρείται το καλύτερο της Σουηδίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement