Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ενώ το Ισραήλ σε όλους τους τόνους περνάει το μήνυμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είναι αναπόφευκτες, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν, με ποιο τρόπο και σε τι εύρος.

Ισραηλινοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους και συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα ότι χρειάζεται μια αποφασιστική λύση σε αυτό που αποκαλούν «το πρόβλημα ασφαλείας της Χαμάς». Και από την πλευρά της κοινής γνώμης μοιάζει ότι υπάρχει απαίτηση για εκδίκηση απέναντι στη Χαμάς μετά την ανατριχιαστική και αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όμως μέχρι τώρα τα αντίποινα έχουν κοστίσει υπέρογκα σε ανθρώπινες ζωές Παλαιστινίων αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχουν το πράσινο φως για την έναρξη των επιχειρήσεων στο έδαφος και απομένει να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσουν.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Για την έναρξη των επιχειρήσεων, ένα στράτευμα πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, να είναι επαρκώς εξοπλισμένο και να έχει διασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού. Όλη αυτή η διαδικασία ασφαλώς παίρνει χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει σε επαρκείς ποσότητες κρίσιμα εφόδια ώστε να έχει τη δυνατότητα συντήρησης μιας εκστρατείας στη Γάζα για εβδομάδες ή μήνες. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα αποθέματα που θα ήταν επιθυμητά για μεσο-μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατηγοί είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι σχεδόν ποτέ δεν πληρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, οπότε είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να προσδιορίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χερσαία επίθεση και να την ξεκινήσουν, αν δεν υπάρξει άνωθεν πολιτική παρέμβαση.

Για να έχουν οι Ισραηλινοί το συγκριτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν την επέμβαση στη Γάζα, το πιο πιθανό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή τη νύχτα και θα είναι μαζικές και συντονισμένες από αέρος, θαλάσσης και στεριάς, χτυπώντας πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Η καθυστέρηση δεν συμφέρει το Ισραήλ

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν
(AP Photo/Alastair Grant)

Στο Ισραήλ πολλοί θεωρούν ότι αν οι χερσαίες επιχειρήσεις διεξάγονταν αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όχι μόνο δεν θα υπήρχαν διεθνείς αντιδράσεις, αντίθετα θα τύχαιναν ευρείας αποδοχής. Όμως αυτή τη στιγμή, κάθε ώρα που περνά μοιάζει να είναι εις βάρος της εικόνας του Ισραήλ, αφού οι εικόνες και οι ειδήσεις για τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κάνουν το γύρο του κόσμου εξανεμίζοντας σιγά-σιγά την ισχυρή αρχική στήριξη και ενισχύοντας τις φωνές αμφισβήτησης.

Ο ρόλος των ομήρων

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν
(AP Photo/Andres Kudacki)

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια πιθανή αιτία για την καθυστέρηση της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες ακόμη δεν έχουν στοιχεία για όλα τα μέρη όπου κρατούνται οι όμηροι, τα οποία θα αποτελούσαν κύριους στόχους της αναμενόμενης επίθεσης. Το ισραηλινό επιτελείο θα επιθυμούσε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις τοποθεσίες πριν ξεκινήσει την επίθεση.

Διεθνείς αντιδράσεις; Από Δευτέρα.

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Frank Franklin II, File)

Δεν είναι απίθανο οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού να αναμένουν το Σαββατοκύριακο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων για ένα πολύ απλό, ίσως και μακάβριο, λόγο: εφόσον η πλευρά που υφίσταται την επίθεση ή οι υποστηρικτές της ζητήσουν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τη Δευτέρα. Δηλαδή ο επιτιθέμενος έχει τουλάχιστον δύο ημέρες να δράσει πριν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από τη διεθνής κοινότητα, παρότι συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε πρώτη φάση.

Πηγή: Al Jazeera

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement